Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 165 --

kandirane trešnje

1 jaje

10 dkg mrvica

15 dkg masti

2 dkg šećera

U mlijeko se stavi maslac, ukuha obrisana riža i kuha dok je mekana. Kad se ohladi, naprave se kuglice, umoče u jaje i mrvice i prže u vrućoj masti. Posipaju se šećerom i nakite kandiranom trešnjom. Može se servirati k tomu malinovac, ili kakav preliv.

139. LANDRICE.

1 dl mlijeka

2 jaja

10 dkg masti

3 dkg šećera i cimeta

10 dkg pekmeza

1 hljepčić

Kruh za sandwitsches-e izreže se u tanke ploške, koje se umoče u mlijeko, razmućena jaja i peku u vrućoj masti.

Odmah se posipaju šećerom i cimetom, a u sredini dade se malo pekmeza.

140. PRŽENE ŠLJIVE.

½ kg suhih šljiva

5 dkg badema

⅛ l mlijeka

9 dkg brašna

malo soli

1 jaje

20 dkg masti

1 žlica ruma

2 dkg šećera za posipati

Šljive se kuhaju dok su na pol mekane, ohlade se, izvadi im se koštica a mjesto koštice stavi se oguljeni badem. Šljiva se umoči u tijesto, koje se učini od brašna, mlijeka, jaja, ruma i soli i dade u vruću mast peći. Kad su pečene, posipaju se šećerom i cimetom.

Isto se tako mogu prirediti marelice samo se one prije moraju šećerom posipati i pustiti, da malo stoje.

141. NABUJAK OD SNIJEGA.

4 bjelanjka

4 žlice pekmeza

5 dkg oraha

8 dkg šećera

Jedan bjelanjak, šećer i pekmez se miješaju pol sata. Onda se doda snijeg od 3 bjelanjka, izmiješa i dade u zdjelu. Orasi se očiste, razrežu i njima se nabujak nabode.

Nabujak se peče, a kad je pečen, odmah se servira.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara