Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
kandirane trešnje 1 jaje 10 dkg mrvica 15 dkg masti 2 dkg šećera U mlijeko se stavi maslac, ukuha obrisana riža i kuha dok je mekana. Kad se ohladi, naprave se kuglice, umoče u jaje i mrvice i prže u vrućoj masti. Posipaju se šećerom i nakite kandiranom trešnjom. Može se servirati k tomu malinovac, ili kakav preliv. 139. LANDRICE. 1 dl mlijeka 2 jaja 10 dkg masti 3 dkg šećera i cimeta 10 dkg pekmeza 1 hljepčić Kruh za sandwitsches-e izreže se u tanke ploške, koje se umoče u mlijeko, razmućena jaja i peku u vrućoj masti. Odmah se posipaju šećerom i cimetom, a u sredini dade se malo pekmeza. 140. PRŽENE ŠLJIVE. ½ kg suhih šljiva 5 dkg badema ⅛ l mlijeka 9 dkg brašna malo soli 1 jaje 20 dkg masti 1 žlica ruma 2 dkg šećera za posipati Šljive se kuhaju dok su na pol mekane, ohlade se, izvadi im se koštica a mjesto koštice stavi se oguljeni badem. Šljiva se umoči u tijesto, koje se učini od brašna, mlijeka, jaja, ruma i soli i dade u vruću mast peći. Kad su pečene, posipaju se šećerom i cimetom. Isto se tako mogu prirediti marelice samo se one prije moraju šećerom posipati i pustiti, da malo stoje. 141. NABUJAK OD SNIJEGA. 4 bjelanjka 4 žlice pekmeza 5 dkg oraha 8 dkg šećera Jedan bjelanjak, šećer i pekmez se miješaju pol sata. Onda se doda snijeg od 3 bjelanjka, izmiješa i dade u zdjelu. Orasi se očiste, razrežu i njima se nabujak nabode. Nabujak se peče, a kad je pečen, odmah se servira.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |