Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
da se na dno slegne, procijedi i zatvori u boce. Na taj način dobijemo ¾ l kavinog ekstrakta, a može se dobro zatvoren i mjesec dana sačuvati svjež. 4. KAVA NA TURSKI NAČIN. Za jednu osobu se računa 1 žličica kavinog brašna, i 1 ¼ male šalice vode. Za priredbu ove kave potreban je turski mlin, koji kavu samelje u brašno. Samljevena kava stavi se u djezvu, prelije kipućom vodom, žličicom promiješa i servira. 5. KAVA NA SRPSKI NAČIN. Za jednu osobu računa se 1 žličica kavinog brašna, 1 žličica šećera (1 i pol kocke), 1 ¼ male šalice vode. U vodu se metne šećer, pa kad zakipi, uspe se kavino brašno i pusti da zakuha, ulije u šalice i servira bez žličica. Ako se kava kuha za 3 — 4 šalice, može se ista kava još jednom upotrijebiti za 1 šalicu dobre kave. 6. MASAGRAN 1 čaša kuhane kave kao pod broj 5. 1 žličica šećera led Masagran je piće, poznato već sto godina, a dobilo ime po gradu Masagranu u Algiru. U čašu se stavi leda do polovice, nalije se hladnom kavom u koju se dade žličica šećera. Ovome piću dodaje se često malo konjaka. Servira se sa slamčicom. 7. KAKAO. Za jednu osobu računa se 1 šalica mlijeka, 1 žlica kakao, 2 žličice šećera. Šećer se metne u mlijeko, a kakao se s malo hladne vode dobro izmiješa i ukuha u kipuće mlijeko. 8. ČOKOLADA. Na jednu šalicu mlijeka računa se 1 pločica čokolade. Čokolada se rastopi, izmiješa sa hladnim mlijekom i pusti da zakuha. Čokoladu se servira tučenim slatkim vrhnjem. 9. RUSKI ČAJ. 1 žličica čaja 1 l vode
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |