Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 213 --

da se na dno slegne, procijedi i zatvori u boce.

Na taj način dobijemo ¾ l kavinog ekstrakta, a može se dobro zatvoren i mjesec dana sačuvati svjež.

4. KAVA NA TURSKI NAČIN.

Za jednu osobu se računa 1 žličica kavinog brašna, i 1 ¼ male šalice vode. Za priredbu ove kave potreban je turski mlin, koji kavu samelje u brašno. Samljevena kava stavi se u djezvu, prelije kipućom vodom, žličicom promiješa i servira.

5. KAVA NA SRPSKI NAČIN.

Za jednu osobu računa se 1 žličica kavinog brašna, 1 žličica šećera (1 i pol kocke), 1 ¼ male šalice vode.

U vodu se metne šećer, pa kad zakipi, uspe se kavino brašno i pusti da zakuha, ulije u šalice i servira bez žličica.

Ako se kava kuha za 3 — 4 šalice, može se ista kava još jednom upotrijebiti za 1 šalicu dobre kave.

6. MASAGRAN

1 čaša kuhane kave kao pod broj 5.

1 žličica šećera

led

Masagran je piće, poznato već sto godina, a dobilo ime po gradu Masagranu u Algiru.

U čašu se stavi leda do polovice, nalije se hladnom kavom u koju se dade žličica šećera. Ovome piću dodaje se često malo konjaka. Servira se sa slamčicom.

7. KAKAO.

Za jednu osobu računa se 1 šalica mlijeka, 1 žlica kakao, 2 žličice šećera. Šećer se metne u mlijeko, a kakao se s malo hladne vode dobro izmiješa i ukuha u kipuće mlijeko.

8. ČOKOLADA.

Na jednu šalicu mlijeka računa se 1 pločica čokolade. Čokolada se rastopi, izmiješa sa hladnim mlijekom i pusti da zakuha. Čokoladu se servira tučenim slatkim vrhnjem.

9. RUSKI ČAJ.

1 žličica čaja

1 l vode



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara