Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 179 --

190. MAKRONI.

3 bjelanjka

35 dkg badema

25 dkg šećera

Bademi se ogule, suše i samelju. Bjelanjci se sa šećerom miješaju ½ sata, onda se dodaju samljeveni bademi. Od te smjese prave se sa dvije žličice oblici žličnjaka, po duljini se zarežu i dadu na namazanu tepsiju peći. Kad su pečeni mogu se ukrasiti čokoladom.

191. PARIŠKI ŠTAPIĆI.

2 bjelanjka

20 dkg šećera

25 dkg badema

sok od limuna

Bjelanjci se sa šećerom miješaju uz pridodatak limunovog soka dok je gusto. Samljeveni bademi ili orasi pomiješaju se sa polovicom mase, izmijese, razvalja se prst debelo i namaže preostalom smjesom. Sada se izrežu štapići i dadu na namazanu tepsiju peći.

192. SVODIĆI OD BADEMA.

14 dkg šećera

14 dkg badema

6 bjelanjka

hostije

Bjelanjci, oguljeni na dugo rezani bademi i šećer miješa na pari tako dugo, dok postane gusta smjesa, koja se dade mazati na hostije. Smjesa se namaže na hostiju, izreže se u pruje 2 cm široke i 8 cm dugačke, polože se na svedeni kalup i peku se polagano.

193. MIŠINI ŠTAPIĆI.

3 cijela jaja

25 dkg šećera

12 dkg datulja

12 dkg smokava

14 dkg oraha

6 dkg orancini

hostije

Cijela jaja i šećer tuče se na vatri dok postane gusto. Datulje, smokve i arancini izrežu se na male rezance, orasi se očiste i izrežu, pa se sve to izmiješa sa gornjom kuhanom smjesom. Smjesa se namaže na hostiju, peče se kod umjerene vatre, a kad je pečeno izreže se u štapiće.

194. KUGLICE OD VOĆA.

10 dkg kandiranog voća

15 dkg lješnjaka

15 dkg šećera

2 žlice likera ili konjaka

sok od limuna

riža od čokolade



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara