Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Najprije se napravi masleno tijesto i pusti ¼ sata počivati. Zatim se razvalja u veličini tepsije i dade peći. Medjutim se ribizli, očiste, operu i dadu u vodu i šećer kuhati, da jednom uzavriju. 117. PUNJENE KOŠARICE. 12 dkg maslaca 25 dkg brašna 1 žutanjak malo ruma korice od limune ¼ l slatkog vrhnja ½ l jagoda 5 dkg šećera Najprije se učini masleno tijesto od maslaca, brašna, žutanjka, ruma i fino kosane korice i pusti se pol sata počivat. Mali oblici od košarica oblože se ovim razvaljanim tijestom i dadu se peći. Kad se ohlade napune se tučenim slatkim vrhnjem, koje se ošećeri i jagodama. 118. UŠTIPCI OD MASLENOG TIJESTA. 15 dkg maslaca 25 dkg brašna 3 žutanjka 10 dkg šećera 8 dkg pekmeza 6 dkg šećera za posipati Od maslaca, brašna, žutanjka, šećera napravi se masleno tijesto, tanko razvalja i izreže u uštipke. Polovica uštipaka se iznutra okruglim oblikom izreže. Uštipci se peku. Kad su pečeni, cijeli se uštipci namažu pekmezom pokriju drugim uštipkom, koji ima u sredini otvor. Ovako dva i dva uštipka složena uvaljaju se u šećer. 119. SLATKI KOLAČIĆI OD ČVARAKA. 10 dkg čvaraka 20 dkg brašna 1 jaje korice od limune cimeta klinčića 10 dkg pekmeza 3 dkg šećera za posipati Čvarci se samelju, te se brašnom i jajem umijese u tijesto. Za miris se doda korica od limuna, malo cimeta i klinčića. Tijesto se razvalja 1 cm debelo, izreže na uštipke, koji se pomažu bjelanjkom, a gore se od tijesta stavi kolut. Kolačići se ispeku, a kad se ohlade, stavi se udubinu malo pekmeza i posipaju šećerom.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |