Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
8 bjelanjaka snijeg Krema: ½ l mlijeka 12 dkg brašna 20 dkg maslaca 20 dkg šećera od vanilije Žutanjci i šećer se dobro miješaju, k tomu se doda korica od limuna, brašno i snijeg. Smjesa se polagano peče. Krema: Brašno se ukuha u mlijeko. Kad se ohladi umiješa se u maslac, koji se miješao sa šećerom od vanilije. Kad se torta ohladi razreže se, namaže nadjevom i odozgo nakiti. 159. TORTA OD KAVE. 6 žutanjka 20 dkg šećera 18 dkg badema 5 dkg mrvica jake crne kave 6 bjelanjka snijeg Krema: 3 žutanjka 8 dkg šećera 1/16 l crne kave 1 žličica brašna 10 dkg maslaca Od žutanjaka, šećera, samljevenih badema, u kavi namočenih mrvica, te od snijega izmiješa se masa, koja se polagano peče. Kad je pečena i ohladjena, razreže se i nadjene slijedećim nadjevom: Žutanjci, šećer, crna kava i žličica brašna tuče se na vatri dok je gusto, a kad se ohladi, umiješa se u dobro izmiješani maslac. 160. TORTA SA KREMOM OD BADEMA. 6 žutanjka 25 dkg šećera 6 bjelanjka 20 dkg brašna maslac i brašno za oblik Krema: 15 dkg maslaca 4 žutanjka 20 dkg šećera 20 dkg badema 2 dl mlijeka ¼ l slatkog vrhnja 8 dkg šećera Žutanjci i šećer se miješaju, doda se brašno i snijeg. Smjesa se polagano peče u namazanoj i posipanoj tepsiji za tortu. Kad je torta ohladjena, razreže se 4 puta i nadjene s kremom i nakiti tučenim ošećerenim slatkim vrhnjem. Krema: maslac, žutanjci i šećer se miješaju, dodaju se oguljeni, samljeveni bademi i mlijeko. 161. TORTA OD ČOKOLADE. 7 dkg maslaca 14 dkg čokolade 6 žutanjka 14 dkg šećera
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |