Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
šećer i pasirane jagode. Torta se može razrezati i nadjenuti kremom. 164. PIŠINGER TORTA. 6 cijela jaja 30 dkg šećera 5 pločica čokolade 15 15 dkg maslaca 10 oblatna (Karlsbadskih) Jaja, šećer i čokolada tuče se na pari, dok je gusto. Kad se ohladi, izmiješa se s maslacem i oguljenim, isprženim, samljevenim mandulama. Oblatni se 165. FRANCUSKI JEŽ. 4 žutanjka 20 dkg maslaca 4 žlice crne kave 20 dkg šećera 30 piškota 6 dkg badema Maslac i šećer se dobro miješaju, poslije se pomalo dodaju žutanjcima i crna kava. Od piškota i kreme napravi se jež, koji se nabode oguljenim, na dugo rezanim bademima. 166. SLATKI SRNEĆI HRBAT. 7 dkg maslaca 14 dkg šećera 11 dkg rastopljene čokolade 6 žutanjka 14 6 bjelanjka snijeg Maslac, šećer i žutanjci se dobro miješaju, poslije se doda rastopljena čokolada, samljevene mandule i snijeg. Ta masa se peče u namazanom i posipanom obliku od hrpta tričetvrt sata. Kad se ohladi, namaže se pekmezom i prelije ocaklinom od čokolade. 167. OCAKLINA OD ČOKOLADE. 4 pločice čokolade 4 dkg šećera 4 žlice vruće vode 1 dkg maslaca čokolada, šećer i voda miješaju se na štednjaku dok postane glatko, no mora se paziti da ne zakipi. Na koncu se umiješa malo maslaca. U trgovinama se dobije već gotova čokolada za ocakline pod imenom »umak čokolada«, koja se u mlakoj vodi polagano topi. 168. BISKUPSKI KRUH. 5 bjelanjka snijeg 5 žutanjka 10 dkg šećera 28 dkg badema 20 dkg brašna 28 dkg groždjica
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |