Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
U snijeg od bjelanjka umiješaju se žutanjci, obrisani bademi, šećer, očišćene groždjice i brašno. Ta masa se peče u namazanoj tepsiji, obloženoj papirom, kod umjerene vatre. Kad se ohladi, reže se na ploške po potrebi. 169. TORTA OD KESTENA. 4 žutanjka 20 dkg šećera 4 dkg brašna 4 bjelanjka snijeg 25 dkg sirovih kestena 7 dkg badema ½ paketa praška za dizanje ¼ l slatkog vrhnja 6 dkg šećera Kesteni se kuhaju, pasiraju i dadu u izmiješani šećer i žutanjke. Poslije se dodaju bademi, brašno, snijeg i Oetkerov prašak. Ta masa se metne u namazanu i posipanu tepsiju i polagano se tuče. Kad se ohladi, nadjene se i obloži tučenim slatkim vrhnjem, koje se zasladi šećerom. SITNI KOLAČIĆI 170. PAPRENJACI. 40 dkg brašna 14dkg šećera 14 dkg masti 14 dkg oraha 1 jaje 2 žutanjka 2 žlice meda klinčića, cimeta i papra. U brašno se drobi mast, doda šećer, samljeveni orasi, 1 cijelo jaje, 2 žutanjka, 2 žlice meda i malo tučenih klinčića, cimeta i papra. Sve se to dobro izmjesi na daski, razvalja dosta tanko, drvenim oblikom izrežu se pačetvorine, koje se stave na namazanu tepsiju, i dadu se peći. 171. PAPRENJACI II. ¼ kg meda ¼ kg masti ¼ kg šećera 70 dkg brašna cimet, klinčići papar 2 žutanjka ½ žličice sode bicarbone Med, mast, šećer se pusti prokuhati, kad se malo ohladi doda se brašno, cimet, tučeni klinčići, papar, soda bicarbona i žutanjci. To se poslije na daski izmjesi, razvalja, reže u oblike, namaže jajetom i dade peći.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |