Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
8 dkg badema 2 dkg brašna 6 bjelanjka snijeg Krema od čokolade: 4 žutanjka 14 dkg šećera 12 dkg čokolade 14 dkg maslaca Maslac se izmiješa sa rastopljenom čokoladom, poslije se doda šećer i žutanjci i još se miješa. Na koncu se dodaju samljeveni bademi, brašno i snijeg. Torta se peče kod umjerene vatre, a kad se ohladi nadjene kremom i prelije ocaklinom od čokolade. Krema: Žutanjci i šećer tuče se na vatri dok postane gusto. Onda se umiješa rastopljena 162. BLIC TORTA. 5 cijelih jaja ¼ kg šećera ¼ kg maslaca ¼ kg rižinog brašna Jaja i šećer se miješaju u jednoj posudi, a maslac i rižino brašno u drugoj tričetvrt sata. Poslije se smiješa zajedno i polagano peče. Kad je pečena, nadjene se kremom od vanilije i prelije ocaklinom od čokolade br. 167. Krema od vanilije: 2 dl mlijeka 4 žutanjka vanilija 1 žličica brašna 10 dkg šećera 10 dkg maslaca Žutanjci, šećer, mlijeko i brašno kuhaju se na vatri dok postane gusta masa. Kad se ohladi, izmiješa se s maslacem. 163. SVIBANJSKA TORTA. 4 jaja 2 žutanjka korice od limune 14 dkg šećera 10 dkg brašna 6 dkg maslaca Krema: ¼ l slatkog vrhnja 3 dkg šećera 10 dkg pasiranih jagoda Jaja, žutanjci, fino kosana korica i šećer tuče se nad parom dok postane gusto. Sada se makne s pare i dalje tuče dok se ohladi, doda se brašno i rastopljeni maslac. Smjesa se dade u namazani i posipani oblik i polagano peče. Kad se torta ohladi namaže se kremom i posipa jagodama. Krema: Slatko vrhnje se tuce, doda se
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |