Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
172. MEDENJACI. 65 dkg brašna 1/3 l meda 2 cijela jaja 10 dkg maslaca 18 dkg šećera pol žličice soda bicarbone cimet i klinčići 5 dkg badema Med, maslac i šećer se samo prokuha. Kad se malo ishladi, umiješa se 2/3 brašna i pusti se ohladiti. Ostalo brašno dade se na dasku na koju se stavi tijesto, u koje se dodaju jaja, cimet i klinčići tučeni te soda bicarbona. Kad je to sve dobro izmiješano, tijesto se razvalja, izrežu se medenjaci, u sredini se stavi polovina badema, i dadu se peći na namazanu tepsiju. 173. KEKSI. 60 dkg brašna ¼ kg šećera 8 dkg maslaca ½ štapića vanilije 2 dl kiselog vrhnja 1 žlica sode bicarbone 5 cijela jaja Šećer se tuče u mužaru sa vanilijom i prosije, doda se u brašno u kojem se izdrobio maslac. U sredinu stave se jaja, vrhnje i soda bicarbona, pa se mijesi dok je tijesto dobro izrađeno. Tijesto se tanko izvalja, režu se oblici po volji, stavljaju se na namazanu tepsiju i peku kod umjerene vatre. 174. VRTANJCI. 25 dkg brašna 6 žutanjka 1 jaje 1 žlica ruma 5 dkg maslaca 5 dkg šećera korice od limuna 5 dkg kristala Od brašna, žutanjka, jaja, maslaca, šećera izmijesi se glatko tijesto u koje se stavi malo fino kosane korice od limuna i ruma. Od tijesta se pravi valjušci, koji se prstom izrađuju, napravi se vjenčić, umoče u bjelanjak i kristal i dadu na namazanu tepsiju peći. 175. MUŠKACONI. 2 bjelanjka 20 dkg šećera 30dkg badema korice i soka od limuna cimeta, klinčića oraška Bjelanjci se sa šećerom miješaju, dok je gusto. Dodaju se samljeveni bademi sa lupinom, fino kosane korice od limuna, malo soka od limuna i nešto cimeta. Ta smjesa stavi se u namočeni kalup
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |