Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 172 --

šećer i pasirane jagode. Torta se može razrezati i nadjenuti kremom.

164. PIŠINGER TORTA.

6 cijela jaja

30 dkg šećera

5 pločica čokolade

15 dkg badema

15 dkg maslaca

10 oblatna (Karlsbadskih)

Jaja, šećer i čokolada tuče se na pari, dok je gusto. Kad se ohladi, izmiješa se s maslacem i oguljenim, isprženim, samljevenim mandulama. Oblatni se mažu ovom kremom, a torta se prelije ocaklinom od čokolade br. 167.

165. FRANCUSKI JEŽ.

4 žutanjka

20 dkg maslaca

4 žlice crne kave

20 dkg šećera

30 piškota

6 dkg badema

Maslac i šećer se dobro miješaju, poslije se pomalo dodaju žutanjcima i crna kava. Od piškota i kreme napravi se jež, koji se nabode oguljenim, na dugo rezanim bademima.

166. SLATKI SRNEĆI HRBAT.

7 dkg maslaca

14 dkg šećera

11 dkg rastopljene čokolade

6 žutanjka

14 dkg badema

6 bjelanjka snijeg

Maslac, šećer i žutanjci se dobro miješaju, poslije se doda rastopljena čokolada, samljevene mandule i snijeg. Ta masa se peče u namazanom i posipanom obliku od hrpta tričetvrt sata. Kad se ohladi, namaže se pekmezom i prelije ocaklinom od čokolade.

167. OCAKLINA OD ČOKOLADE.

4 pločice čokolade

4 dkg šećera

4 žlice vruće vode

1 dkg maslaca

čokolada, šećer i voda miješaju se na štednjaku dok postane glatko, no mora se paziti da ne zakipi. Na koncu se umiješa malo maslaca. U trgovinama se dobije već gotova čokolada za ocakline pod imenom »umak čokolada«, koja se u mlakoj vodi polagano topi.

168. BISKUPSKI KRUH.

5 bjelanjka snijeg

5 žutanjka

10 dkg šećera

28 dkg badema

20 dkg brašna

28 dkg groždjica



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara