Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
se hladnom vodom. Onda se s vrućom vodom nadolije, pridoda soli, kimljena, i stavi u kuhaći sanduk. Za predkuhanje: 5 časaka. Za dokuhavanje u sanduku: 2 — 6 sati. 2. JUHA OD KRUMPIRA. ½ kg krumpira 2 ¼ l vode 2 žlice soli 6 dkg masti 6 dkg brašna 2 dkg luka 2 dl kiselog vrhnja crvene paprike Čisto oprani krumpir se olupi, u jednake kocke izreže i još jedamput opere. Onda se napravi zafrig od masti i brašna, kad je žut isprži se fino kosani luk, dade gore oprani krumpir i voda. Kad zakipi, kuha se još 5 časaka i stavi u kuhaći sanduk. Prije nego se nosi na stol, juha se dobro promiješa i pridomiješa kiselo vrhnje. Za predkuhanje: 10 časaka. Za dokuhanje u sanduku: 2 — 5 sati. 3. JUHA OD RAJČICE. 5 dkg masti 1 ½ l vode 1 kg rajčice 2 dkg šećera sol 3 dkg luka 1 dl kiselog vrhnja Svježe se rajčice operu, zgnječe i u vlastitom soku mekano kuhaju. Zatim se pasiraju, dadu na zafrig na kojem se ispržio luk.— Doda se sol i šećer, kuha 5 minuta i stavi u sanduk. U sanduku se dokuha 2 — 4 sata. Prije nego se posluži doda se kiselo vrhnje i izvadi luk. 4. JUHA OD KOSTI. 2 ½ l vode ½ dkg masti malo luka 2 mrkve 2 peršina ¼ celera 5 — 6 zrna papra Kosti se operu i pristave s hladnom vodom. Kad je voda vruća doda joj se očišćeno i oprano zelenje, sol i papar. Na masti se isprži luk i dade u juhu. Ova se juha kuha pol sata, pa se onda stavi u kuhaći sanduk. U juhu se ukuha tjestenina, žemlje ili što drugo. Za predkuhanje pol sata. Za dokuhavanje 3 — 6 sati.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |