Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 217 --

se hladnom vodom. Onda se s vrućom vodom nadolije, pridoda soli, kimljena, i stavi u kuhaći sanduk.

Za predkuhanje: 5 časaka.

Za dokuhavanje u sanduku: 2 — 6 sati.

2. JUHA OD KRUMPIRA.

½ kg krumpira

2 ¼ l vode

2 žlice soli

6 dkg masti

6 dkg brašna

2 dkg luka

2 dl kiselog vrhnja

crvene paprike

Čisto oprani krumpir se olupi, u jednake kocke izreže i još jedamput opere. Onda se napravi zafrig od masti i brašna, kad je žut isprži se fino kosani luk, dade gore oprani krumpir i voda. Kad zakipi, kuha se još 5 časaka i stavi u kuhaći sanduk. Prije nego se nosi na stol, juha se dobro promiješa i pridomiješa kiselo vrhnje.

Za predkuhanje: 10 časaka.

Za dokuhanje u sanduku: 2 — 5 sati.

3. JUHA OD RAJČICE.

5 dkg masti

4 dkg brašna

1 ½ l vode

1 kg rajčice

2 dkg šećera

sol

3 dkg luka

1 dl kiselog vrhnja

Svježe se rajčice operu, zgnječe i u vlastitom soku mekano kuhaju. Zatim se pasiraju, dadu na zafrig na kojem se ispržio luk.— Doda se sol i šećer, kuha 5 minuta i stavi u sanduk.

U sanduku se dokuha 2 — 4 sata.

Prije nego se posluži doda se kiselo vrhnje i izvadi luk.

4. JUHA OD KOSTI.

2 ½ l vode

2 i pol dkg soli

1 kg kosti

½ dkg masti

malo luka

2 mrkve

2 peršina

¼ celera

5 — 6 zrna papra

Kosti se operu i pristave s hladnom vodom. Kad je voda vruća doda joj se očišćeno i oprano zelenje, sol i papar. Na masti se isprži luk i dade u juhu. Ova se juha kuha pol sata, pa se onda stavi u kuhaći sanduk. U juhu se ukuha tjestenina, žemlje ili što drugo.

Za predkuhanje pol sata.

Za dokuhavanje 3 — 6 sati.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara