Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 214 --

U kontu za čaj ulije se čiste vode, pusti se da prekuha i odlije se. Sada se unutra metne čaj, polije kipućom vodom, koju smo zakipili u posve čistoj posudi. Vodu za čaj ne smijemo pustiti da dugo kuha, jer čaj nema onda dobar okus. Čaj se kroz cijedilo cijedi u šalice. Čaju se dodaje šećer, rum, limuna, konjak, rakija.

10. ČAJ OD KAMILICA.

U kipuću vodu metne se malo kamilica, kuha se 5 minuta i procijedi.

11. LIMUNADA (hladna).

sok od limune

¼ l vode

2 dkg šećera u prahu

Procijedjeni sok od limune dade se u čašu, doda šećer, voda i komadić leda.

Servira se sa slamčicom.

12. LIMUNADA (vruća).

sok od pol limune

¼ l vode

2 žlice šećera

Sok, voda, šećer se izmiješa i u lončiću zakipi, te vruće servira.

13. PUNČ OD JAJA.

2 žutanjka

1 čašica ruma

2 dkg šećera u prahu

½ dl mlijeka

¼ čašice likera od vanilije

Žutanjci i šećer se miješaju, dok je pjenasto. Pomalo se dodaje procijedjeno kuhano mlako mlijeko, rum i liker, te se sve tuče na vatri dok zakipi.

14. KUHANO VINO (Glühwein).

¼ l crnog vina

korice od limune

l komadić cimeta

8 kocka šećera

Vino, šećer, korice od limune i cimet pustimo da zakuha, a onda procijedimo i serviramo.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara