Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Žutanjci i šećer se dugo miješaju, poslije se doda fino kosana korica od limune, vrhnje, brašno i snijeg. Tepsija se mašću namaže i brašnom posipa. U nju se stavi masa peći. Kad je pečena, namaže se pekmezom i izreže u četvorine. 125. PUNJENI FIŠECI. 2 cijela jaja 9 dkg šećera 6 dkg brašna ¼ l slatkog vrhnja 6 dkg šećera Cijela jaja se sa šećerom miješaju, dok je pjenasto. Poslije se doda brašno, dobro izmiješa, a na namazanu i posipanu tepsiju prave se žlicom okrugle, tanke ploške i metnu se peći. Dok su još vruće, skinu se nožem sa tepsije i još vruće se saviju u fišek. Kad se ohlade, napune se tučenim slatkim vrhnjem, koje smo ošećerili. 126. KOLAČIĆI SA JABUKAMA. 3 jaja 6 dkg šećera 5 dkg brašna korice od limune 2 dkg maslaca 6 dkg pekmeza ½ kg jabuka ½ l vode 6 dkg šećera 3 bjelanjka 10 dkg šećera Jaja i šećer se dobro miješaju na vatri, doda se fino kosana korica od limune, brašno i rastopljeni maslac. Ta masa se dade na namazani papir u tepsiju peći. Kad je hladno izreže se u uštipke 5 cm promjera, koji se namažu pekmezom, gore se dadu oguljene, u slatkoj vodi malo prokuhane ohladjene jabuke, koje se nakite ošećerenim snijegom. Sada se kolači stave opet u pećnicu i peku svjetlo žuto. 127. KOLAČI SA MARELICAMA. Tijesto od bisquita br. 121 ¼ kg marelica 4 bjelanjka 8 dkg šećera 10 dkg pekmeza od marelica Napravi se tijesto i izrežu uštipci 5 cm u promjeru kao pod br. 121. Marelice se operu, raspolove. Šećer se sa 1 bjelanjkom i pekmezom od marelica miješa ½ sata. Poslije se doda snijeg od 3 bjelanjka. Tom masom namažu se kolači, stavi se gore pol marelice, odozgo se opet stavi ova masa, a kolači se dadu još malo u pećnicu peći.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |