Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 227 --

suši. Svaki mlinac se tanko složi i izrežu rezanci, koji se opet rašire, da se laglje osuše. (Bolje je da se načine dan prije.)

Rezanci se ukuhaju u kipuću slanu vodu, 3 časa kuhaju i stave u kuhaći sanduk. Kada se izvade iz sanduka, ocijede se i poliju mašću.

Za predkuhanje: 3 časa.

Za dokuhavanje: 1 — 5 sati.

39. ŽLIČNJACI.

75 dkg brašna

vode, soli, 3 jajeta

slane vode za ukuhavanje

1 žlica masti, 2 žl. mrvica

Od brašna, jaje, vode i soli načini se gusto, čvrsto tijesto, pa se tuče, dok baca mjehuriće. Pusti se neko vrijeme da stoji, a onda se ukuhaju, žličnjaci u slanu vodu. Kada voda kuha, stavi se u kuhaći sanduk. Prije nego se nose na stol, izvade se iz vode, te poliju mašću, na kojoj su se ispržile mrvice.

Za predkuhanje: 5 časaka.

Za dokuhavanje: 1 — 4 sata.

40. VALJUŠCI OD KRUMPIRA.

1 kg kuhanog krumpira

1 žlica masti

1 jaje, soli, brašna

slane vode za ukuhanje

1 žlica masti, mrvica

Kuhani (vrući) se krumpir oljušti i nariba, pa mu se primiješa jaja, mast, sol i brašno. Od toga tijesta se pomoću brašna načine valjušci i metnu u slanu kipuću vodu. Kada zakuhaju, stave se u kuhaći sanduk. Prije nego se nose na stol, izvade se iz vode, te poliju mašću, na kojoj su se ispržile mrvice.

Za predkuhanje: 2 časa.

Za dokuhanje: 1 — 3 sata.

41. MAKARONI.

vode, soli,

30 dkg makarona

5 dkg maslaca (masti)

kiselog vrhnja

Makaroni se pretrgnu na manje komade, kuhaju 5 časaka u slanoj vodi, te stave u kuhaći sanduk. Prije nego se nose na stol ocijede se i poliju mašću i mrvicama, ili sitno rezanom šunkom i vrhnjem.

42. SUŠENO VOĆE.

½ kg suhog voća

voda, šećer

cimet

Dobro oprano voće moči se u vodi 8 — 12 sati, s istom se vodom pristavi i kuha 15 časaka. U vodu se stavi šećera i malo cimeta, te stavi u kuhaći sanduk.

Za predkuhanje: 15 časaka.

Za dokuhavanje: 2 — 6 sati.



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara