Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 170 --

8 bjelanjaka snijeg

Krema:

½ l mlijeka

12 dkg brašna

20 dkg maslaca

20 dkg šećera od vanilije

Žutanjci i šećer se dobro miješaju, k tomu se doda korica od limuna, brašno i snijeg. Smjesa se polagano peče.

Krema: Brašno se ukuha u mlijeko. Kad se ohladi umiješa se u maslac, koji se miješao sa šećerom od vanilije. Kad se torta ohladi razreže se, namaže nadjevom i odozgo nakiti.

159. TORTA OD KAVE.

6 žutanjka

20 dkg šećera

18 dkg badema

5 dkg mrvica jake crne kave

6 bjelanjka snijeg

Krema:

3 žutanjka

8 dkg šećera

1/16 l crne kave

1 žličica brašna

10 dkg maslaca

Od žutanjaka, šećera, samljevenih badema, u kavi namočenih mrvica, te od snijega izmiješa se masa, koja se polagano peče.

Kad je pečena i ohladjena, razreže se i nadjene slijedećim nadjevom: Žutanjci, šećer, crna kava i žličica brašna tuče se na vatri dok je gusto, a kad se ohladi, umiješa se u dobro izmiješani maslac.

160. TORTA SA KREMOM OD BADEMA.

6 žutanjka

25 dkg šećera

6 bjelanjka

20 dkg brašna

maslac i brašno za oblik

Krema:

15 dkg maslaca

4 žutanjka

20 dkg šećera

20 dkg badema

2 dl mlijeka

¼ l slatkog vrhnja

8 dkg šećera

Žutanjci i šećer se miješaju, doda se brašno i snijeg. Smjesa se polagano peče u namazanoj i posipanoj tepsiji za tortu.

Kad je torta ohladjena, razreže se 4 puta i nadjene s kremom i nakiti tučenim ošećerenim slatkim vrhnjem. Krema: maslac, žutanjci i šećer se miješaju, dodaju se oguljeni, samljeveni bademi i mlijeko.

161. TORTA OD ČOKOLADE.

7 dkg maslaca

14 dkg čokolade

6 žutanjka

14 dkg šećera



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara