Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

page sljedećih

-- 164 --

135. PUNJENI JASTUČIĆI.

15 dkg brašna

2 dkg maslaca

rum

3 dkg šećera za posipanje

2 žutanjka

1 dkg šećera

2 žlice kiselog vrhnja

marmelada

¼ kg masti

Od brašna, maslaca, žutanjka, vrhnja, ruma i šećera umijesi se glatko tijesto i pusti da počine. Poslije se razvalja, reže u četvorine, rubovi se namažu bjelanjkom i u sredinu se metne malo pekmeza. Četvorine se preklope po dijagonali, rubovi se zalijepe i još jednom kotačićem izrežu. Jastučići se isprže u vrućoj masti, ocijede na bugačici i posipaju šećerom.

136. ŠTRCANI KOLAČIĆI.

3 dl mlijeka

3 dkg maslaca

15 dkg brašna

4 jaja

sol

rum

20 dkg masti

3 dkg šećera za posipati

U kipuće mlijeko metne se maslac i ukuha brašno, pa se miješa na vatri, dok se od žlice ljušti. Kad se ohladi, umiješaju se pomalo 4 jaja i žličica ruma. Tijesto se soli. Ta masa se dade u štrcaljku i štrcaju se 8 cm dugi komadići u vruću mast, te prže svjetla žuto. Dok su vrući, posipaju se šećerom.

137. PRŽENE PLOŠKICE OD KRUPICE.

10 dkg krupice

½ l mlijeka

2 dkg maslaca

8 dkg šećera

1 jaje

malo mlijeka

10 dkg mrvica

15 dkg masti

10 dkg pekmeza

U mlijeko dade se maslac, pa kad ono zakipi, ukuha se krupica, šećer i kuha se dok je gusta kaša.

Daska se polije vodom, na koju se ova masa istrese i pusti ohladiti. Od te mase naprave se ploškice, umoče u jaje i mrvice i prže na vrućoj masti. Ploškice se posipaju šećerom, a u sredini se stavi malo pekmeza.

138 PRŽENE KUGLICE OD RIŽE.

¾ l mlijeka

10 dkg riže

malo vanilije

5 dkg maslaca



page prethodnih

page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara