Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
154. TORTA OD LJEŠNJAKA SA KREMOM OD KAVE. 6 bjelanjaka 18 dkg šećera 18 dkg lješnjaka Krema: 20 dkg maslaca 1 žutanjak 10 dkg šećera 1 dl crne kave U čvrsti snijeg umiješa se šećer i samljeveni lješnjaci. Od ove mase peku se 4 — 5 listova. Kad se ohlade namažu se kremom. Torta se nakiti lješnjacima. Krema: maslac, žutanjak i šećer se dobro miješaju i pomalo se doda crna kava. 155. TORTA OD GRAHA. 5 žutanjaka 25 dkg šećera 30 dkg graha 5 dkg oraha 5 bjelanjaka snijeg mast i brašno za mazanje ¼ l slatkog vrhnja 6 dkg šećera Žutanjci se miješaju sa šećerom, poslije se doda kuhani, pasirani grah, samljeveni orasi i snijeg. Torta se u namazanoj i posipanoj tepsiji polagano peče. Kad se ohladi, nadjene se i presvuče tučenim i ošećerenim slatkim vrhnjem. 156. TORTA OD ORAHA. 6 žutanjka 14 dkg šećera 14 dkg oraha 4 dkg mrvica rum 6 bjelanjka s snijegom Krema: 10 dkg maslaca 5 dkg šećera 7 dkg oraha 2 žlice crne kave 3 dkg oraha za ukras Žutanjci i šećer se miješaju. Poslije se dodaju ribani orasi, mrvice, malo ruma i snijeg. Masa se peče u namazanoj i posipanoj tepsiji tričetvrt sata. Kad se ohladi, razreže se i nadjene slijedećim nadjevom: Maslac i šećer se miješaju, dodaju se samljeveni orasi i crna kava. Torta se posipa šećerom i nakiti očišćenim na pol razdijeljenim orasima. 157. TORTA OD LJEŠNJAKA ILI BADEMA. Napravi se isto kao i torta od oraha, samo se lješnjaci prije poprže i ogule. 158. TORTA OD BISKVITA SA KREMOM. 8 žutanjaka 24 dkg šećera 12 dkg brašna korice od limune
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |