Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
U kontu za čaj ulije se čiste vode, pusti se da prekuha i odlije se. Sada se unutra metne čaj, polije kipućom vodom, koju smo zakipili u posve čistoj posudi. Vodu za čaj ne smijemo pustiti da dugo kuha, jer čaj nema onda dobar okus. Čaj se kroz cijedilo cijedi u šalice. Čaju se dodaje šećer, rum, limuna, konjak, rakija. 10. ČAJ OD KAMILICA. U kipuću vodu metne se malo kamilica, kuha se 5 minuta i procijedi. 11. LIMUNADA (hladna). sok od limune ¼ l vode 2 dkg šećera u prahu Procijedjeni sok od limune dade se u čašu, doda šećer, voda i komadić leda. Servira se sa slamčicom. 12. LIMUNADA (vruća). sok od pol limune ¼ l vode 2 žlice šećera Sok, voda, šećer se izmiješa i u lončiću zakipi, te vruće servira. 13. PUNČ OD JAJA. 2 žutanjka 1 čašica ruma 2 dkg šećera u prahu ½ dl mlijeka ¼ čašice likera od vanilije Žutanjci i šećer se miješaju, dok je pjenasto. Pomalo se dodaje procijedjeno kuhano mlako mlijeko, rum i liker, te se sve tuče na vatri dok zakipi. 14. KUHANO VINO (Glühwein). ¼ l crnog vina korice od limune l komadić cimeta 8 kocka šećera Vino, šećer, korice od limune i cimet pustimo da zakuha, a onda procijedimo i serviramo.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |