Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
128. KOLAČI OD ORAHA. 6 bjelanjka 20 dkg šećera 10 dkg oraha 4 dkg brašna 2 štapića vanilije U čvrsti snijeg dade se šećer od vanilije, fino kosani orasi i brašno. Ta masa se dade u namazanu i posipanu tepsiju peći. Kad je ohladjeno izreže se na ploške i servira prelivom od vina broj 75. RAZNE TOPLE TJESTENINE. 129. PALAČINKE. 12 dkg brašna 1 jaje ¼ l mlijeka sol 6 dkg masti pekmez 1 dl vrhnja šećer U jaje se dodaje naizmjence brašno i mlijeko i dobro se miješa, da ne ostanu grudice od brašna. Tijesto se soli. U tavi za palačinke, ugrije se mast i ulije toliko tijesta, da je dno tave tanko prekriveno tijestom. Palačinka se peče najprije na jednoj, onda na drugoj strani. Palačinke se namažu pekmezom, saviju i slože u čvrstu zdjelu, poliju vrhnjem i dadu malo u pećnicu. Šećer se posebno servira. Pečene palačinke mogu se samo napuniti pekmezom, saviti i posipati šećerom. Izadje 8 komada. 130. PALAČINKE SA SIROM. Tijesto za palačinke br. 129 3 dkg maslaca 3 dkg šećera 1 žutanjak 10 dkg sira 2 žlice vrhnja korice od limune 1 dl vrhnja Pečene palačinke nadjenu se nadjevom, saviju, slože na zdjelu, poliju kiselim vrhnjem i dadu u pećnicu. Nadjev: Maslac, šećer i žutanjak se miješa. Doda se pasirani sir, malo vrhnja i fino kosane korice od limuna i snijeg. 131. PRŽENE JABUKE. 2 žutanjka 2 dkg šećera 12 dkg brašna 1 ½ dl bijelog vina 2 bjelanjka snijeg ½ kg jabuka 3 dkg šećera i cimeta 20 dkg masti Žutanjci i šećer se miješaju, doda se brašno i vino naizmjence, te napokon snijeg. Jabuke se ogule, izrežu na ploške, očiste od
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |