Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
142. NABUJAK OD ORAHA. 6 dkg maslaca 4 žutanjka 8 dkg šećera 8 dkg oraha 4 bjelanjka snijeg korice od limune Maslac, žutanjci i šećer se dobro miješaju. Poslije se dodaju samljeveni orasi i snijeg. Masa se metne u namazani i posipani oblik i peče se u pećnici. Kad je pečen, odmah se servira s prelivom od vina. 143. NABUJAK OD VRHNJA. 4 žutanjka 4 žlice šećera 4 žlice vrhnja korice od limune 4 slabe žlice brašna snijeg Žutanjci i šećer se dobro miješaju. Poslije se doda vrhnje, fino kosana korica od limune, brašno i snijeg. Ta masa se može metnuti u stalnu zdjelu ili u namazani i posipani oblik da se peče. Može se servirati i voćnim sokom. 144. NABUJAK OD RIŽE. ½ l mlijeka 10 dkg riže 6 dkg maslaca 2 žutanjka 4 dkg šećera korice od limune 2 bjelanjka snijeg Riža se opere i metne u kipuće mlijeko, da se kuha. Medjutim se miješa maslac sa šećerom i žutanjcima, dok je pjenasto. Onda se doda ohladjena riža, fino kosane korice od limune i na koncu snijeg. Ova masa se metne u namazani posipani oblik i peče u pećnici pol sata. Poslije se istrese i servira s voćnim 145. NABUJAK OD KRUPICE. ¼ l mlijeka 9 dkg krupice 5 dkg maslaca 4 dkg šećera 2 žutanjka korice od limune 2 bjelanjka snijeg mast i mrvice za oblik ¼ l malinovog soka Krupica se ukuha u kipuće mlijeko i miješa, dok je gusto. Medjutim se miješa maslac, šećer i žutanjci, te se dodaju fino kosane korice od limune, ohladjena kuhana krupica i na koncu snijeg. Masa se metne u namazani i posipani oblik i peče tričetvrt sata u pećnici. K nabujku se servira malinov sok.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |