Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
fino kosani luk. Kad je meso malo pirjano, dade se gore oprana riža, dolije se malo vode, sol i papar i pusti da se pirja. Punjene rajčice slože se na tepsiju, poliju vrhnjem i metnu u pećnicu da se peku. Medjutim se napravi zafrig, doda pasirana rajčica, malo šećera, pusti da prekipi i nalije na punjene rajčice. 58. NADJEVENA PAPRIKA. 8 zelenih paprika vrela voda 30 dkg masti 3 dkg masti 1 dkg luka zelenog peršina 5 dkg riže 1 dkg masti vode 1 jaje sol Umaka: 1 kg rajčica 4 dkg masti 4 dkg brašna šećer 1 dl kiselog vrhnja Zelena paprika se izdube, opere i popari vrelom vodom. Medjutim se napravi nadjev, kojim se paprike napune i dadu u umaku kuhati. Na koncu se doda kiselo vrhnje. Nadjev: Svinjetina se skoše i metne na mast, na kojoj se pirjao fino kosani luk i zeleni peršin. Meso se pomiješa s rižom, koja se posebno pirjala na masti. U nadjev se doda 1 jaje, soli i papra. Umaka: Rajčica se opere, zgnječi i u vlastitom soku kuha. Kad je mekana, pasira se, metne na zafrig od malo masti i brašna. Soli se i doda šećera po ukusu. Kad su paprike kuhane doda se kiselo vrhnje. 59. NADJEVENE KORABICE. 8 korabica slana voda Korabice se ogule, izdubu i kuhaju u slanoj vodi, a dalje se sve radi kao pod brojem 58. 60. PUNJENE JURGETE. 1 jurgeta Nadjev kao pod br. 58 Umaka kao pod br. 58 Jurgete se ogule, izdubu, napune nadjevom i dadu u umaku kuhati. Kad su mekane, režu se na 3 cm debele ploške. 61. PIRJANA KORABICA S MESOM. 1 kg korabice 8 dkg masti 40 dkg svinjetine Korabica se oguli, izreže u rezance i dade na mast pirjati. Poslije
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |