Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Ugrijano brašno se soli, doda se mlijeko, šećer, žutanjci, rastopljeni maslac, dignuti kvasac i tuče tako dugo, dok se od žlice ljušti. Pusti se da počiva 1 sat, žlicom stavljaju se žličnjaci u vruću mast, peku svjetlo žuto, ocijede na bugačici i pošećere. K tomu se servira sok od malina. 33. ZLJEVKA OD KUKURUZNOG BRAŠNA. ½ l kukuruznog brašna 1 l mlijeka 2 dkg pjenice sol 7 dkg masti 2 žutanjka 10 dkg šećera 2 dl kiselog vrhnja korice od pol limune snijeg od 2 bjelanjka Kukuruzno brašno pomiješa se s mlijekom, u kojem se razmuti pjenica, soli se i pusti da stoji 1 sat. Poslije se miješaju žutanjci, šećer, vrhnje, fino kosane korice od limune, doda se kukuruzno brašno, mlijeko i snijeg od 2 bjelanjka. Ta masa se soli, metne se u tepsiju, u kojoj se izvrućila mast i dade peći. Kad je pečena, namaže se pekmezom i izreže na četvorine. 34. BAZLAMAČA OD KUKURUZNOG BRAŠNA. 1 l mlijeka 4 jaja 10 dkg šećera sol korice od limuna 10 dkg oraha 50 dkg kukuruznog brašna 8 dkg masti U 1 l mlijeka razmuti se 4 cijela jaja, 10 dkg šećera, doda se fino kosane korice od limuna, malo soli, fino izrezanih oraha i kukuruzno brašno. Ta smjesa dade se na vruću mast peći. Kad je pečena namaže se kiselim vrhnjem i pusti se još malo u 35. FINA BAZLAMAČA. 5 dkg maslaca 3 žutanjka 6 dkg šećera 6 dkg masti ¼ l mlijeka korica od limuna 20 dkg brašna 1 dl kiselog vrhnja Maslac se sa šećerom i žutanjcima najprije dobro miješa onda se doda korica od limuna, mlijeko i brašno, pa se smjesa dade u dobro zamaštenu tepsiju peći. Kad je pečena, namaže se vrhnjem ili pekmezom i razreze u četvorine.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |