Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
17. SALATA OD ŠPARGE. ½ kg šparge slana voda ½ dl ulja 1 dl octa Šparga se očisti, opere, izreže u 2 cm duge komade i kuha u slanoj vodi. Ocijedi se, ohladi i polije octom i uljem. 18. SALATA OD CVJETAČE. 1 glavica cvjetače slana voda ½ dl ulja 1 dl octa Cvjetača se očisti od listova, opere i kuha u slanoj vodi, dok je mekana. Poslije se ocijedi i začini octom i uljem. 19. SALATA OD ZELENE PAPRIKE. 6 zelenih paprika sol ½ dl ulja ½ dl octa Zelena paprika se očisti od sjemenki i pofuri kipućom vodom. Poslije par minuta se izvadi, izreže na rezance, osoli i začini uljem i octom. Ova se salata često miješa na ploške rezanom rajčicom i crvenim lukom. 20. SALATA OD CIKLE. ½ kg cikle kumin sol ocat Cikla se opere i kuha dok je mekana. Onda se oguli izreže u ploške, posipa se malo kumina, osoli i polije sa malo octa. Ovako priređena cikla može se spremiti u staklenke, pa se dulje vremena drži, da se ne pokvari. 21. SALATA OD KISELOG ZELJA. ¼ kg kiselog zelja izreže se na rezance, polije sa malo ulja, soli prema okusu i dade malo crvene paprike ili malo bijeloga papra.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |