Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Kruške se ogule, izrežu u kriške i dadu se kuhati u vodu u koju se doda ruma i šećera. Priredjuje se u septembru i oktobru. 4. KOMPOT OD SVJEŽIH ŠLJIVA. ½ kg šljiva 6 dkg šećera ⅛ l vode korice od limune i cimet Šljive se ogule i kuhaju u vodi sa šećerom, koricom od limuna i cimetom. Svježe šljive kuhaju se u septembru. 5. KOMPOT OD MARELICA I BRESAKA. ½ kg ploda 10 dkg šećera i 2 dl vode Marelice ili breskve se ogule, raspolove i dadu u ošećerenu vodu kuhati, dok su mekane. Kompot od marelica može se praviti u junu i julu, a breskve u augustu i septembru. 6. KOMPOT OD TREŠANJA. ½ kg trešanja 5 dkg šećera ¼ dl vode malo ruma Trešnje se operu otstrane se peteljke i trešnje se u šećernoj vodi kuhaju dok su mekane. Kuhati se mogu u lipnju i srpnju. 7. KOMPOT OD ANANASA. ¼kg ananasa 10 dkg šećera korice od limuna 1 dl vode 1 dl vina Ananas se oguli i izreže u pol cm debele ploške, iznutra se drvenasti dio izreže. Vino, voda i šećer se kuhaju sa koricom od limuna, a kad zakipi, dade se unutra ananas i kuha, dok postane proziran. Sada se voće izvadi, stavi u staklenu zdjelu, a sok se još malo kuha. 8. KOMPOT OD RABARBARE. ¼ kg rabarbare 20 dkg šećera 1 ½ dl vode komadić vanilije Štapići od rabarbare se ogule izrežu u 5 cm duge komadiće i kuhaju u šećernoj vodi sa vanilijom, dok su mekani. Kuhati se mogu u travnju i svibnju.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |