Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Salate Za svaku salatu dobro je uzeti vinski ocat i najfinije ulje bez mirisa ili pravo ulje od maslina. Sol i papar moraju biti sasma fino tučeni. Zelena salata mora se osobito pomno čistiti, da u njoj ne ostanu kakovi crvi, koji se medju listićima rado zadržavaju. Dobro oprana salata smije se načiniti samo neposredno pred serviranje, a obično se upotrebljava za začin nešto manje ulja nego octa. Zelena salata garnira se obično tvrdo kuhanim jajima. 1. ZELENA SALATA GLAVATICA. 2 glavice salate ½ dl ulja ½ dl octa sol Dobra zelena salata glavatica mora imati tvrde glavice i nježno lišće. Tamno zelene listove odstranimo, otkinemo veće listove, a tako zvano srce razrežemo u 4 dijela. Salata se dade na cjedilo i dobro opere i ocijedi. Zadnji čas pred serviranje se osoli, doda ulje i ocat i pomiješa. Mjesto octa može se upotrijebiti limunov sok što se čini obično za bolesnike. 2. SALATA SA SLANINOM (Specksalat). 2 glavice salate 5 dkg suhe slanine ½ dl octa sol Salata se priredi kao pod brojem 1 i ocijedjena dade u zdjelu i posoli. Slanina se izreže na kocke, poprži, 3. ENDIVIJA SALATA. 2 glavice salate ½ dl ulja ½ dl octa sol
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |