Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
9. SALATA OD CRNE ROTKVICE. 2 crne rotkvice sol ¼ dl ulja Crna 10. SALATA OD ZELENOG PASULJA. ½ kg pasulja slana voda sol ½ dl ulja ½ dl octa papar Zeleni pasulj očisti se od niti opere i izreže na kose rezance. Kuha se u slanoj vodi, kad je mekan, onda se procijedi, soli, papri, doda ulje i ocat te dobro izmiješa. K ovoj salati može se servirati fino kosani češnjak. 11. SALATA OD KRUMPIRA. 1 kg krumpira sol 1 dl octa ½ dl ulja Krumpir se opere i kuha u lupini, dok je mekan. Poslije se ocijedi, oguli, izreže na ploške, osoli i nalije odmah ulje. Prije nego se nosi na stol, doda se ocat i izmiješa. Može se k tomu servirati na tanke ploške rezani luk. 12. FRANCUSKA SALATA. 1 kg krumpira sol 2žutanjka 1/16 l ulja 1/16 l octa Krumpir se priredi kao pod brojem 11 t. j. skuha se i izreže na ploške. Medjutim se žutanjci sa uljem i octom tuku na vatri, dok se zgusnu i tuku dalje dok se ohlade. S ovim mayonaisom izmiješa se krumpir. 13. SALATA OD GRAHA. ¼ kg graha sol ½ dl ulja 1 dl octa Izabrani, oprani grah pristavi se u hladnu neosoljenu vodu, da
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |