Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

-- 108 --

9. SALATA OD CRNE ROTKVICE.

2 crne rotkvice

sol

¼ dl ulja

Crna rotkvica se oguli, izreže u sasma tanke ploške, osoli i pusti da stoji. Poslije se doda ulje. Rotkvica se može mjesto na ploške rezati — ribati.

10. SALATA OD ZELENOG PASULJA.

½ kg pasulja

slana voda

sol

½ dl ulja

½ dl octa

papar

Zeleni pasulj očisti se od niti opere i izreže na kose rezance. Kuha se u slanoj vodi, kad je mekan, onda se procijedi, soli, papri, doda ulje i ocat te dobro izmiješa.

K ovoj salati može se servirati fino kosani češnjak.

11. SALATA OD KRUMPIRA.

1 kg krumpira

sol

1 dl octa

½ dl ulja

Krumpir se opere i kuha u lupini, dok je mekan. Poslije se ocijedi, oguli, izreže na ploške, osoli i nalije odmah ulje. Prije nego se nosi na stol, doda se ocat i izmiješa.

Može se k tomu servirati na tanke ploške rezani luk.

12. FRANCUSKA SALATA.

1 kg krumpira

sol

2žutanjka

1/16 l ulja

1/16 l octa

Krumpir se priredi kao pod brojem 11 t. j. skuha se i izreže na ploške.

Medjutim se žutanjci sa uljem i octom tuku na vatri, dok se zgusnu i tuku dalje dok se ohlade. S ovim mayonaisom izmiješa se krumpir.

13. SALATA OD GRAHA.

¼ kg graha

sol

½ dl ulja

1 dl octa

Izabrani, oprani grah pristavi se u hladnu neosoljenu vodu, da

page prethodnih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara