Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Sušenih gljiva dosta je 1 — 2 dkg, koje se pofure vrućom vodom ili se u vodu umoče i puste da preko noći stoje. Na koncu se doda vrhnje. 7. UMAKA OD KISELIH KRASTAVACA. 2 kisela krastavca 3 dkg masti 3 dkg brašna 1 dkg luka ½ dl kiselog vrhnja sol, papar Krastavci se košu i dadu na zafrig na kojem se isprži fino kosani luk. Dolie se vodom, soli i papri i pusti kuhati. Prije serviranja doda se kiselo vrhnje i pusti samo zakuhati. 8. UMAKA OD LUKA. 10 dkg luka 2 dkg šećera 4 dkg masti 3 dkg brašna voda sol, ocat Šećer se u vrućoj masti zažuti doda se fino kosani luk i peče dok je dobro žut. Posipa se brašnom, zažuti, dolije juhom ili vodom, doda octa i soli te pusti neka kuha. Umaka se pasira prije serviranja. 9. UMAKA OD ČEŠNJAKA. 4 dkg masti 4 dkg brašna sol 2 male glavice češnjaka Češnjak se očisti i sa malo soli izgnječi i fino kose. U svjetao zafrig doda se češnjak, dolije vodom ili juhom i pusti da kuha. 10. UMAKA OD SARDELA. 3 dkg masti 3 dkg brašna 1 dkg luka zeleni peršin 2 slane sardelice sok od pol limune voda ili juha Sardelice se očiste i fino košu. Medjutim se napravi zafrig od masti i brašna, isprži fino kosani peršin i luk, dodaju sardelice, dolije vodom i pusti da kuha. Poslije se doda malo soka od limuna. Može se dodati kiselog vrhnja. 11. HOLANDESKA UMAKA. 4 dkg masti 4 dkg brašna sol, papar 1 dkg maslaca 2 žutanjka sok od limuna ¼ l govedske juhe
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |