Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page sljedećih

-- 101 --

Sušenih gljiva dosta je 1 — 2 dkg, koje se pofure vrućom vodom ili se u vodu umoče i puste da preko noći stoje. Na koncu se doda vrhnje.

7. UMAKA OD KISELIH KRASTAVACA.

2 kisela krastavca

3 dkg masti

3 dkg brašna

1 dkg luka

½ dl kiselog vrhnja

sol, papar

Krastavci se košu i dadu na zafrig na kojem se isprži fino kosani luk. Dolie se vodom, soli i papri i pusti kuhati. Prije serviranja doda se kiselo vrhnje i pusti samo zakuhati.

8. UMAKA OD LUKA.

10 dkg luka

2 dkg šećera

4 dkg masti

3 dkg brašna

voda

sol, ocat

Šećer se u vrućoj masti zažuti doda se fino kosani luk i peče dok je dobro žut. Posipa se brašnom, zažuti, dolije juhom ili vodom, doda octa i soli te pusti neka kuha. Umaka se pasira prije serviranja.

9. UMAKA OD ČEŠNJAKA.

4 dkg masti

4 dkg brašna

sol

2 male glavice češnjaka

Češnjak se očisti i sa malo soli izgnječi i fino kose. U svjetao zafrig doda se češnjak, dolije vodom ili juhom i pusti da kuha.

10. UMAKA OD SARDELA.

3 dkg masti

3 dkg brašna

1 dkg luka

zeleni peršin

2 slane sardelice

sok od pol limune

voda ili juha

Sardelice se očiste i fino košu. Medjutim se napravi zafrig od masti i brašna, isprži fino kosani peršin i luk, dodaju sardelice, dolije vodom i pusti da kuha. Poslije se doda malo soka od limuna.

Može se dodati kiselog vrhnja.

11. HOLANDESKA UMAKA.

4 dkg masti

4 dkg brašna

sol, papar

1 dkg maslaca

2 žutanjka

sok od limuna

¼ l govedske juhe



page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara