Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
HLADNE UMAKE. 16. UMAKA OD JAJA. 2 žutanjka ⅛ l ulja sok od pol limune 2 tvrda jaja vlasac sol Dva sirova žutanjka se miješaju sa uljem, koje se pomalo dodaje. Preostali sirovi bjelanci dadu se u šalicu i zajedno sa šalicom u vruću vodu, te se kuhaju, dok postanu tvrdi. Poslije se skošu i dodaju u umaku. Kad je ulje potrošeno, dodaju se 2 tvrdo kuhana žutanjka i dalje se dobro miješa. Tvrdo kuhani bjelanjci se košu i dodaju u umaku, kao i fino izrezani vlasac. Umaka se soli i doda se sok od limuna. 17. UMAKA OD SARDELICA. 2 sirova žutanjka 2 žlice soka od limune 2 žlice pasiranih sardelica ¼ dl vode ½ dl ulja ½ dkg kaprla 1 žlica senfa Sirovi žutanjci se sa sokom od limune i vodom izmiješaju i tuku na vatri, dok je gusto. Poslije se umiješaju pasirane sardelice pomalo se doda ulje, fino kosani kaprli i žlica senfa. 18. MAYONAISE OD SIROVIH JAJA. 4 žutanjka ⅛ l ulja ½ limune sok 1 žlica francuske gorušice sol Sirovi žutanjci se neprestano miješaju uz dodavanje kap po kap ulja. Kad je ulje potrošeno, doda se sok od limune, 1 žlica francuske gorušice i malo soli. 19. KUHANI MAYONAISE. 5 žutanjka 1 dl ulja 1 dl govedske juhe sok od limune bijeli papar sol Žutanjci se pomiješaju s uljem, hladnom juhom ili vodom, sokom od limune, doda se soli i papra i sve zajedno se tuče na vatri, dok zakipi. Poslije se neprestano tuče, dok ohladi. Da bude pikantnija, doda se jedna žlica senfa.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |