Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
36. HAJDINI ŽGANCI. 1 l slane vode ¼kg hajdinog brašna 6 dkg masti 5 dkg čvaraka U kipuću slanu vodu se brzo uspe heljdino brašno, da nastane kao velika gruda, koja u vodi pliva i pokrivena se kuha 10 minuta. Sada se ubode kuhača, njome se miješa i kuha opet 10 minuta. Nakon toga se voda odlije, tijesto se žlicom rastrga u komadiće, dodaje se pomalo voda, da postane rahlije. Sada se po žgancima polije vruća mast i žganci se dalje miješaju još 37. PIRE OD GRAŠKA. 20 dkg graška 3 dkg masti voda sol Grašak suhi, zeleni ili žuti očisti se, opere i dade kuhati. Kad je mekan, pasira se, doda mu se mast i sol i miješa još na vatri. Dodaje se i suhom mesu. 38. PIRJANO KISELO ZELJE. ¾kg kiselog zelja 3 dkg šećera sol 5 dkg masti papar voda Mast se uvrući i u njoj se zažuti šećer. Zelje se izreže na rezance, dade na mast i šećer, soli i papri i uz pomalo dolijevanje vode pirja, dok je mekano. 39. PIRJANO CRVENO ZELJE. ¾kg zelja 5 dkg masti 3 dkg šećera sol papar voda Priredjuje se isto kao i kiselo zelje pod brojem 38. 40. PIRJANA MRKVA. ½kg mrkve 4 dkg masti zeleni peršin 1 dkg šećera sol voda Mrkva se očisti, opere, izreže na rezance, prokipi u vodi i dade na mast, na kojoj se zažutio šećer. Doda se fino kosanog zelenog peršina, dolijeva vodom i pokriveno pirja.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |