Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
41. PIRJANI ZELENI PASULJ. ¾ kg zelenog pasulja 4 dkg masti sol papar Zeleni pasulj se očisti, opere, izreže i dade na mast pirjati. Soli se i papri te dolijeva vodom. 42. MLINCI. Od brašna i vode umijesi se tijesto, razvalja na manje mlince, koji se na tepsiji u pećnici ispeku. Poslije se izlome, pofure kipućom slanom vodom, ocijede, te začine mašću guske ili pure. Mlinci se mogu izraditi i od tijesta, koje ostane od savijače. 43. MALE PIRJANE MRKVICE. ½kg mrkvice slana voda zeleni peršin 4 dkg masti 1 dkg šećera voda Mrkvica se ostruže, opere i u slanoj vodi kuha, da bude na pol mekana. Na masti se isprži šećer, doda se fino kosani peršin i mrkvica, koja se pirja uz dolijevanje, dok je sasma mekana. 44. PIRJANI GRAŠAK. 1 kg graška 4 dkg masti zeleni peršin 2 dkg masti voda Grašak se očisti, opere i dade na mast, na kojoj se zažuti šećer, zatim doda fino kosani peršin i onda se pokriveno pirja. 45. PIRJANE RAJČICE. ½ kg rajčice 1 dl ulja češnjak zeleni peršin 3 dkg mrvica sol i papar Na vruće ulje stavi se fino kosani češnjak i zeleni peršin, pa kad se malo poprži, dadu se gore oprane raspolovljene rajčice, soli se i papri i pirja 1 sat. Poslije se dodaju mrvice i još se malo pirja. To je vrlo dobar pridodatak k mesu uz rižu. 46. PIRJANA KORABICA. ¾ kg korabice 4 dkg masti zeleni peršin sol i papar Korabica se oguli, izreže u rezance i dade na mast pirjati. Doda se fino kosani zeleni peršin, soli se i papri i dolijeva pomalo vodom.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |