Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
31. SAVIJAČA OD KRUPICE. 45 dkg brašna 1 žlica ulja mlaka voda sol 2 dkg mrvica 3 dkg masti 6 dkg maslaca 4 žutanjka 3 dl vrhnja 25 dkg krupice 4 bjelanjka snijeg Napravi se tijesto za savijaču i pusti da stoji. Medjutim se napravi nadjev. Maslac i žutanjci se miješaju. Doda se vrhnje, krupica i sol, te se pusti da počiva. Poslije se doda snijeg. Tijesto se tanko razvuče, tri četvrtine površine namaže nadjevom, okrajci se odrežu, tijesto se savije i razreže u jastučiće. Jastučići se kuhaju u slanoj vodi 25 minuta, začine mašću, na kojoj su ispržene mrvice.
32. KOLAČIĆI OD Lisnato tijesto se izradi kao što je opisano na str. 147, tanko razvalja, izreže u oblike, namaže jajetom i peče kod jake vatre. Kao pridodatak dosta je količina od 15 dkg brašna. 33. PRŽENA KRUPICA. ¼kg krupice 5 dkg masti voda sol Krupica se na masti prži, dok postane žuta, zatim se osoli, dolije vodom i pirja dok je mekana. 34. PRŽENI TRENCI. 20 dkg brašna 1 jaje 8 dkg masti sol, voda Od brašna, jaja i malo vode umijesi se tvrdo tijesto i fino koše. Na vruću mast dadu se trenci, poprže, dolijevaju vodom, sole i pirjaju mekano. 35. TRGANCI. Okrajci tijesta od savijače trgaju se prstima u veličini žličnjaka i ukuhavaju u slanu vodu. Kuhaju se pet minuta, ocijede, operu i dadu na mast. Količina masti odredi se prema količini tijesta, što ga je ostalo od savijače.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |