Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page sljedećih

-- 96 --

31. SAVIJAČA OD KRUPICE.

45 dkg brašna

1 žlica ulja

mlaka voda

sol

2 dkg mrvica

3 dkg masti

6 dkg maslaca

4 žutanjka

3 dl vrhnja

25 dkg krupice

4 bjelanjka snijeg

Napravi se tijesto za savijaču i pusti da stoji. Medjutim se napravi nadjev.

Maslac i žutanjci se miješaju. Doda se vrhnje, krupica i sol, te se pusti da počiva. Poslije se doda snijeg. Tijesto se tanko razvuče, tri četvrtine površine namaže nadjevom, okrajci se odrežu, tijesto se savije i razreže u jastučiće.

Jastučići se kuhaju u slanoj vodi 25 minuta, začine mašću, na kojoj su ispržene mrvice.

32. KOLAČIĆI OD LISNATOGLISNATOG TIJESTA.

Lisnato tijesto se izradi kao što je opisano na str. 147, tanko razvalja, izreže u oblike, namaže jajetom i peče kod jake vatre.

Kao pridodatak dosta je količina od 15 dkg brašna.

33. PRŽENA KRUPICA.

¼kg krupice

5 dkg masti

voda

sol

Krupica se na masti prži, dok postane žuta, zatim se osoli, dolije vodom i pirja dok je mekana.

34. PRŽENI TRENCI.

20 dkg brašna

1 jaje

8 dkg masti

sol, voda

Od brašna, jaja i malo vode umijesi se tvrdo tijesto i fino koše. Na vruću mast dadu se trenci, poprže, dolijevaju vodom, sole i pirjaju mekano.

35. TRGANCI.

Okrajci tijesta od savijače trgaju se prstima u veličini žličnjaka i ukuhavaju u slanu vodu. Kuhaju se pet minuta, ocijede, operu i dadu na mast. Količina masti odredi se prema količini tijesta, što ga je ostalo od savijače.



page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara