Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Meso se opere, izreže u popečke i priredi kao bečki odresci (str. 82). 50. JANJETINA U UMACI. 1 kg janjetine (but) 3 dkg slanine soli 3 dkg masti 2 dkg brašna 2 dl vrhnja vode Janjetina se opere, nabode, osoli i metne peći. Polije se vrućom masti i peče tri četvrt sata. Na masti se poprži brašno, dolije vodom, polije but vrhnjem i dade ponovno malo u pećnicu, da prekipi. Sada se izreže u popečke i servira. 51. RASOL ZA DIVLJAČ. 2 ½ l vode ¼ l octa 8 dkg mrkve 8 dkg peršina 15 zrna papra lovorovog lista soli 5 dkg luka U ocat i vodu stavi se na ploške izrezano zelenje i luk, doda se sol, papar i lovorov list, te se kuha pol sata. Divljač ili ostalo meso se ohladjenim rasolom prelije i pokriveno pusti da stoji. Rasola mora biti uvijek toliko, da je meso pod vodom. 52. PEČENI ZEC. 1 zečji hrbat 10 dkg slanine sol, papar 10 dkg masti vode 2 dl vrhnja 2 dkg brašna Zec se očisti, opere, soli, papri, nabode slaninom i dade na vruću mast u pećnicu peći. Za vrijeme pečenja polijeva se sokom, a pečenje traje 1 — 1 i pol sata. Na masti se isprži brašno, dolije vodom i kiselim vrhnjem, te prekipi. 53. PIRJANI ZEC. 1 zečji hrbat 10 dkg slanine sol, papar 5 dkg luka 5 dkg mrkve lovorov list voda 1 dl vina 2 dkg masti 1 dl vrhnja 2 dkg brašna
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |