Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page sljedećih

-- 85 --

Meso se opere, izreže u popečke i priredi kao bečki odresci (str. 82).

50. JANJETINA U UMACI.

1 kg janjetine (but)

3 dkg slanine

soli

3 dkg masti

2 dkg brašna

2 dl vrhnja

vode

Janjetina se opere, nabode, osoli i metne peći. Polije se vrućom masti i peče tri četvrt sata. Na masti se poprži brašno, dolije vodom, polije but vrhnjem i dade ponovno malo u pećnicu, da prekipi.

Sada se izreže u popečke i servira.

51. RASOL ZA DIVLJAČ.

2 ½ l vode

¼ l octa

8 dkg mrkve

8 dkg peršina

15 zrna papra

lovorovog lista

soli

5 dkg luka

U ocat i vodu stavi se na ploške izrezano zelenje i luk, doda se sol, papar i lovorov list, te se kuha pol sata.

Divljač ili ostalo meso se ohladjenim rasolom prelije i pokriveno pusti da stoji. Rasola mora biti uvijek toliko, da je meso pod vodom.

52. PEČENI ZEC.

1 zečji hrbat

10 dkg slanine

sol, papar

10 dkg masti

vode

2 dl vrhnja

2 dkg brašna

Zec se očisti, opere, soli, papri, nabode slaninom i dade na vruću mast u pećnicu peći. Za vrijeme pečenja polijeva se sokom, a pečenje traje 1 — 1 i pol sata. Na masti se isprži brašno, dolije vodom i kiselim vrhnjem, te prekipi.

53. PIRJANI ZEC.

1 zečji hrbat

10 dkg slanine

sol, papar

5 dkg luka

5 dkg mrkve

lovorov list

voda

1 dl vina

2 dkg masti

1 dl vrhnja

2 dkg brašna



page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara