Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
57. KUNIĆ U UMACI. 1 kunić 10 dkg slanine 5 dkg masti 2 dl vrhnja 2 dkg brašna vode, sok od limune Od očišćenog kunića uzme se hrbat i stražnje noge, osoli se i papri, nabode slaninom i metne peći na vruću mast. Kad je pečen, zažuti se na masti brašno, dolije vodom. Doda se malo soka od limune, prelije vrhnjem i prokuha u pećnici. 58. PAPRIKAŠ OD KUNIĆA. 5 dkg masti 15 dkg luka sol 2 dkg brašna 1 kunić crvena paprika 2 dl kiselog vrhnja Na masti se isprži na ploške rezani luk, kad je žut, doda se crvene paprike i na veće kocke izrezano meso od kunića. Najprije se pirja u vlastitom soku, poslije se na masti zažuti brašno, dolije vodom i pusti još pirjati. Kad je mekano, doda se vrhnje i pusti da prekipi. 59. PEČENI PILIĆI. 2 pileta sol 5 dkg masti 2 dkg maslaca malo vode Pilići se očiste, operu, osole i metnu na vruću mast u pećnicu peći. Najprije se peku tako, da leže na prsima četvrt do pol sata, onda se okrenu i uz marljivo polijevanje peku. Kad su pečeni, dade se na svako pile komadić maslaca, da dobiju sjaj, u umaku se dade malo vode i pusti da prokipi. Pilići se razrežu, nakite zelenim peršinom i manšetama od papira. 60. NADJEVENI PILIĆI. 1 veliko pile sol 4 dkg masti 1 dkg maslaca voda Nadjev: 2 dkg masti jetra od pileta 1 jaje 1 dkg luka zelenog peršina 3 dkg mrvica 1 žemlja
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |