Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

-- 87 --

57. KUNIĆ U UMACI.

1 kunić

10 dkg slanine

5 dkg masti

2 dl vrhnja

2 dkg brašna

vode, sok od limune

Od očišćenog kunića uzme se hrbat i stražnje noge, osoli se i papri, nabode slaninom i metne peći na vruću mast. Kad je pečen, zažuti se na masti brašno, dolije vodom. Doda se malo soka od limune, prelije vrhnjem i prokuha u pećnici.

58. PAPRIKAŠ OD KUNIĆA.

5 dkg masti

15 dkg luka

sol

2 dkg brašna

1 kunić

crvena paprika

2 dl kiselog vrhnja

Na masti se isprži na ploške rezani luk, kad je žut, doda se crvene paprike i na veće kocke izrezano meso od kunića.

Najprije se pirja u vlastitom soku, poslije se na masti zažuti brašno, dolije vodom i pusti još pirjati.

Kad je mekano, doda se vrhnje i pusti da prekipi.

59. PEČENI PILIĆI.

2 pileta

sol

5 dkg masti

2 dkg maslaca

malo vode

Pilići se očiste, operu, osole i metnu na vruću mast u pećnicu peći. Najprije se peku tako, da leže na prsima četvrt do pol sata, onda se okrenu i uz marljivo polijevanje peku. Kad su pečeni, dade se na svako pile komadić maslaca, da dobiju sjaj, u umaku se dade malo vode i pusti da prokipi.

Pilići se razrežu, nakite zelenim peršinom i manšetama od papira.

60. NADJEVENI PILIĆI.

1 veliko pile

sol

4 dkg masti

1 dkg maslaca

voda

Nadjev:

2 dkg masti

jetra od pileta

1 jaje

1 dkg luka

zelenog peršina

3 dkg mrvica

1 žemlja



page prethodnih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara