Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

-- 78 --

luk. To se sve dobro izmiješa, doda se po potrebi malo mrvica, razdijeli na jednake dijelove, prave popečci i peku na masti.

Može se uzeti dvije vrsti mesa,¼ kg govedine i ¼ kg svinjetine. Ako je svinjetina masna, može slanina izostati.

23. PEČENJE OD KOSANOG MESA.

¼ kg svinjetine

¼kg govedine

sol, papar

2 žemlje

½ dl vode

5 dkg slanine

1 jaje

1 dkg luka

½dkg masti

2 dkg brašna

5 dkg masti

1 dl vrhnja

Meso se fino koše (na stroj), soli, papri, izmiješa namočenim pasiranim žemljama, doda se male kocke rezane slanine na masti pirjanog fino kosanog luka; jaje i voda. Sa malo brašna napravi se dugoljsti oblik valjka, dade u tepsiju, polije vrućom masti i peče u tepsiji. Kad je pečeno polije se vrhnjem i pusti da prekipi.

24. KRIVI SRNEĆI HRBAT.

¼ kg svinjetine

¼ kg srnetine od lopatice

1 jaje

½dkg masti

1 dkg luka

5 dkg slanine

1 žemlja

1 dl vode

¼ kg govedine

sol, papar

2 dkg brašna

6 dkg masti

5 dkg luka

5 dkg mrkve

lovorov list

1 dl vrhnja

sok od limune

Od kosane govedine, svinjetine, srnetine, pasirane žemlje, na kocke rezane slanine, na masti pirjanog fino kosanog luka, vode, 1 jaja, soli i papra izmijesi i uobliči valjak, koji se izradi brašnom. Medjutim se na masti isprži na ploške rezani luk, mrkva i lovorov list, dade se gore meso i pirja. Sok se pasira.

Kad je pečeno, doda se vrhnje i sok od limuna.

25. PRŽENI BIFTEKI.

¾kg pisana pečenka

sol, papar

1 jaje

5 dkg brašna

10 dkg mrvica

¼ kg masti

Pisana pečenka se očisti od kosti i kožica, izreže u popečke.

page prethodnih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara