Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
luk. To se sve dobro izmiješa, doda se po potrebi malo mrvica, razdijeli na jednake dijelove, prave popečci i peku na masti. Može se uzeti dvije vrsti mesa,¼ kg govedine i ¼ kg svinjetine. Ako je svinjetina masna, može slanina izostati. 23. PEČENJE OD KOSANOG MESA. ¼ kg svinjetine ¼kg govedine sol, papar 2 žemlje ½ dl vode 5 dkg slanine 1 jaje 1 dkg luka ½dkg masti 2 dkg brašna 5 dkg masti 1 dl vrhnja Meso se fino koše (na stroj), soli, papri, izmiješa namočenim pasiranim žemljama, doda se male kocke rezane slanine na masti pirjanog fino kosanog luka; jaje i voda. Sa malo brašna napravi se dugoljsti oblik valjka, dade u tepsiju, polije vrućom masti i peče u tepsiji. Kad je pečeno polije se vrhnjem i pusti da prekipi. 24. KRIVI SRNEĆI HRBAT. ¼ kg svinjetine ¼ kg srnetine od lopatice 1 jaje ½dkg masti 1 dkg luka 5 dkg slanine 1 žemlja 1 dl vode ¼ kg govedine sol, papar 2 dkg brašna 6 dkg masti 5 dkg luka 5 dkg mrkve lovorov list 1 dl vrhnja sok od limune Od kosane govedine, svinjetine, srnetine, pasirane žemlje, na kocke rezane slanine, na masti pirjanog fino kosanog luka, vode, 1 jaja, soli i papra izmijesi i uobliči valjak, koji se izradi brašnom. Medjutim se na masti isprži na ploške rezani luk, mrkva i lovorov list, dade se gore meso i pirja. Sok se pasira. Kad je pečeno, doda se vrhnje i sok od limuna. 25. PRŽENI BIFTEKI. ¾kg pisana pečenka sol, papar 1 jaje 5 dkg brašna 10 dkg mrvica ¼ kg masti Pisana pečenka se očisti od kosti i kožica, izreže u popečke.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |