Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page sljedećih

-- 76 --

Govedina se malo tuče, soli i papri, nabode slaninom i krastavcima i dade na mast, na kojoj se isprži na ploške rezan luk i mrkvica. Meso se uz dolijevanje mekano pirja, posipa brašno, pusti da zažuti, dolije vino i malo vode i prokuha. Umaka se pasira, doda se vrhnje, prokipi i nalije na meso, koje se izrezalo na tanke popečke.

17. PISANA PEČENKA (Lungenbraten)

¾ kg pisane pečenke

4 dkg slanine

sol, papar

5 dkg masti

2 dkg brašna

1 ½ dl vrhnja

Pisana pečenka se očisti od kosti, loja, kožica, onda se nabode slaninom, soli i papri i dade na mast peći u pećnicu. Kad je pečena, dade se na mast malo brašna, zažuti, dolije malo vode, prelije vrhnjem i stavi još malo u pećnicu.

18. PISANA PEČENKA U LISNATOM TIJESTU.

¾ kg pisane pečenke

sol, papar

5 dkg slanine

3 dkg masti

lisnato tijesto od 20 dkg

maslaca str. 20. br. 6.

Pisana pečenka se očisti od kosti, loja i žila, nabode i dade na mast u pećnicu peći. Nakon 15 minuta se izvadi, ohladi, umota u lisnato tijesto, koje se tanko razvalja, ureže se nožem, namaže jajetom i dade u vruću pećnicu peći.

K tomu se servira špinat, zeleni grašak, pečeni krumpir itd.

19. PUNJENA PISANA PEČENKA.

¾ kg pisane pečenke

10 dkg makarona

¼ kg suhog mesa ili šunke

10 dkg luka

5 dkg slanine

5 dkg masti

3 dkg mrvica

1 dl kiselog vrhnja

Pisana pečenka očisti se od kosti i kožica, razreže se po duljini i istuče u veliki popečak. Medjutim se skuhaju makaroni i suho meso, i po duljim se slože makaroni i na pruje izrezano suho meso. Pisana pečenka se soli, papri savije i zaveže. Slanina se koše, na njoj se isprži fino kosani luk i dade pisana pečenka peći. Pomalo se dolijeva vodom, dok je mekana. Posebno se na masti isprže mrvice i doliju vrhnjem. To se doda mesu da umaka bude gušća. Prije serviranja otstrane se konci.



page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara