Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page sljedećih

-- 72 --

kojoj se isprži fino kosani luk i izmiješa sa kuhanim rezancima ili se napravi juha od kosanog mesa (str. 63.).

2. PROPIRJANA KUHANA GOVEDINA (überdünstet).

Kuhana govedina izreže se u popečke. Medjutim se na 4 dkg masti isprži 10 dkg na tanke ploške izrezanog luka i doda malo crvene paprike. Posipa se sa malo brašna, pa kad zažuti, dolije se juhom ili vodom, metne govedinu i prokuha.

3. PIRJANI POPEČCI (Gedünste Schnitzel).

60 dkg govedine

15 dkg luka

4 dkg masti

crvene paprike

papar

sol

2 dkg brašna

Govedina se opere, izreže u popečke, tuče, osoli, popari i umoči u brašno.

Medjutim se na masti ispeče na tanke ploške rezani ili kosani luk. Kad je ovaj žut, doda se malo crvene paprike.

Jedan po jedan popečak se najprije ispeče na odadvije strane, pokrije se i pirja kratko vrijeme u vlastitom soku. Poslije se dolijeva vodom i pirja pokriveno dok je mekano.

4. GOVEDJA PEČENKA S JAJIMA.

50 dkg govedine od buta

3 tvrdo kuhana jaja

4 dkg masti

15 dkg luka

15 dkg mrkvice

2 dkg brašna

1 dl kiselog vrhnja

sol

papar

paprika

Govedina se opere, istuče u veliki popečak, osoli i papri. Tvrdo kuhana jaja očišćena slože se jedno do drugoga na meso, savije se i zaveže. Kad se medjutim na masti ispržio na ploške izrezani luk i mrkva, doda se malo crvene paprike, u brašno uvaljano meso i pirja najprije u vlastitom soku, a poslije se uz dolijevanje vode pirja dok ne postane mekano.— Umaka se pasira, ponovno nalije na meso, doda vrhnje i pusti da prokuha. Konci se sa mesa odstrane, izreže se na ploške, složi na zdjelu, polije se malo umake, a preostatak umake dodje u posebnu posudu. Mjesto govedine može se uzeti teletinu od buta.

K tomu se dade restani krumpir, riža, tijesto kuhano ili prženo, valjušci od krumpira i t. d.



page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara