Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

-- 74 --

se peku. Dok se pržolice peku, stavi se na stranu na mast na ploške rezani luk i pusti da zažuti. Pečeni luk se stavi na pržolice, a u mast se ulije malo vode, pusti da prekipi i nalije sok po pržolicama.

10. NADJEVENE PRŽOLICE.

¾ kg pržolice

sol, papar

5 dkg riže

½ dkg masti

1 dkg luka

soli

10 dkg suhog mesa (kuhanog)

5 dkg masti

2 dkg brašna

5 dkg luka

5 dkg mrkve

1 dl kiselog vrhnja

Pržolice se očiste od kosti, tuku, sole i papre, nadjenu, saviju i zavežu.

Medjutim se na masti pirja na ploške rezani luk i mrkva gore se dadu pržolice koje smo u brašno uvaljali i pirja se uz dolijevanje vode, dok je mekano.

Sok se pasira, doda se vrhnje i pusti da prekipi. Konac, kojim su zavezane pržolice, otstrani se prije serviranja.

Nadjev: Na masti se pirja riža uz pridodatak luka i vode, dok ne bude mekana i izmiješa se kosanim suhim mesom.

Kosti se pirjaju zajedno ili se upotrijebe za juhu.

11. ROSTBEEF.

¾ kg rostbeefa

sol, papar

8 dkg masti

10 dkg luka

Komad od Rostbeefa se izreže u popečke, tuče, soli i papri, a dalje se postupa kao i sa pržolicama (vidi broj 8.)

12. ROSTBEEF SA SENFOM.

¾ kg rostbeefa

5 dkg masti

5 dkg slanine

1 dl vina

sol, papar

2 dkg senfa

2 dkg brašna

1 dl vrhnja

Rostbeef se ostavi u cijelom komadu, odstrane se kosti i žile i nabode na rezance rezanom slaninom. Soli i papri, dade na vruću mast i pokriveno pirja uz polagano dolijevanje vode i vina, dok ne bude mekano.

Kad je male prepečen, namaže se senfom, a kad je posve mekano, doda se na mast malo brašna i pričeka dok zažuti, dolije vode i vrhnje. Prokipljena umaka polije se po mesu, koje smo izrezali na tanke popečke.



page prethodnih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara