Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
se peku. Dok se pržolice peku, stavi se na stranu na mast na ploške rezani luk i pusti da zažuti. Pečeni luk se stavi na pržolice, a u mast se ulije malo vode, pusti da prekipi i nalije sok po pržolicama. 10. NADJEVENE PRŽOLICE. ¾ kg pržolice sol, papar 5 dkg riže ½ dkg masti 1 dkg luka soli 10 dkg suhog mesa (kuhanog) 5 dkg masti 2 dkg brašna 5 dkg luka 5 dkg mrkve 1 dl kiselog vrhnja Pržolice se očiste od kosti, tuku, sole i papre, nadjenu, saviju i zavežu. Medjutim se na masti pirja na ploške rezani luk i mrkva gore se dadu pržolice koje smo u brašno uvaljali i pirja se uz dolijevanje vode, dok je mekano. Sok se pasira, doda se vrhnje i pusti da prekipi. Konac, kojim su zavezane pržolice, otstrani se prije serviranja. Nadjev: Na masti se pirja riža uz pridodatak luka i vode, dok ne bude mekana i izmiješa se kosanim suhim mesom. Kosti se pirjaju zajedno ili se upotrijebe za juhu. 11. ROSTBEEF. ¾ kg rostbeefa sol, papar 8 dkg masti 10 dkg luka Komad od Rostbeefa se izreže u popečke, tuče, soli i papri, a dalje se postupa kao i sa pržolicama (vidi broj 8.) 12. ROSTBEEF SA SENFOM. ¾ kg rostbeefa 5 dkg masti 1 dl vina sol, papar 2 dkg senfa 2 dkg brašna 1 dl vrhnja Rostbeef se ostavi u cijelom komadu, odstrane se kosti i žile i nabode na rezance rezanom slaninom. Soli i papri, dade na vruću mast i pokriveno pirja uz polagano dolijevanje vode i vina, dok ne bude mekano. Kad je male prepečen, namaže se senfom, a kad je posve mekano, doda se na mast malo brašna i pričeka dok zažuti, dolije vode i vrhnje. Prokipljena umaka polije se po mesu, koje smo izrezali na tanke popečke.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |