Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
i čim svjetlije žute. Limuni s tankom kožicom sadržavaju više soka, nego li oni s debelom lupinom. Citronat je ošećeren limun velike vrste. Dobar citronat je suh i bez mrlja, a upotrebljava se kao pridodatak u kolače. Arancini su ošećerena korica od naranča, a upotrebljavaju se kao citronat. Šećer se prodaje u obliku kristala, kocke i u velikim glavama. Dobar šećer treba da je bijel, a kad ga u vodi rastopimo, ne smije vodu onečistiti, već samo neznatno zamutiti.— Za pravljenje tjestenine kupit ćemo kristalni, a rjedje šećer u prahu. Za kavu i čaj treba uzeti kockasti šećer, a za konzerviranje voća u glavama.— Sirovi šećer je žute boje, a upotrebljava se za pravljenje kavinog ekstrakta. Šećerni sirup prodaje se za pravljenje bonbona i slatkiša. Sirup je gusta tekućina žućkaste boje. Dobar sirup pozna se po tome, što ga možemo na tanjuru rezati nožem, a da se natrag ne skupi. Ako je rijedak i oštrog mirisa, ili ako je u stanju vrijenja, tada sirup ne valja. Cimet je mirodija, koja se prodaje u žljebastim komadićima ili u prahu. Što je bolji, manje ga treba. Zato valja paziti, da su komadi cimeta što tanji, krhki i drvenasti, ugodnoga mirisa i slatkastog okusa, a boje žuto crvenkaste. Ne valja cimet smedje boje, debeo i tvrd. Kupujemo li cimet u prahu, raspoznat ćemo valjanost po mirisu i okusu. Jeftin cimet pomiješan je s korom badema ili s drvom kutija od cigara. Orašak (Muskatnuss) je najbolji okrugao, dok su dugoljasti slabije kvalitete. Dobar orašak treba da je težak, mastan, jakog mirisa i okusa. Izvana bjelkast. Ako je izvana odviše bijel, znak je, da je vapnom prepariran, i time je mnogo izgubio na aromi. Dobri klinčići moraju biti tamno smedji i lako se lome. Kod preloma mora se osjetiti neka masnoća.— Sasvim tamni klinčići obično su lagani, nisu ništa masni i nemaju oštar miris i okus, jer je iz njih izvadjeno ulje. Klinčići u prahu ne smiju ostavljati masnih mrlja na papiru, jer je to znak, da su parfimirani uljem. Papar mora imati tamno sivo i kao sitni grašak veliko crno. Na vodi mora plivati. Što je zrno crnije, laganije i suše, tim je slabije kvalitete.— Bijeli papar se od crnoga razlikuje toliko, što mu je odstranjena ona crna kožica oštrog mirisa, stoga je i blaži. U finoj kuhinji upotrebljava se bijeli papar. Bolje je kupovati cijeli papar, nego li u prahu, jer se taj često patvori. Dobra vanilija pozna se po crno-smedjoj boji, ljupina joj je mesnata i masna, te je puna malih uljenih sjemenaka.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |