Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Žutanjci i šećer se miješaju. Poslije se dodaju ribani bademi, čokolada, korica od limuna, mrvice i snijeg. Ta masa se stavi u namazanu i posipanu tepsiju peći. Kad je skoro pečeno stavi se odozgo ošećereni snijeg i metne se još jednom u pećnicu dok požuti. Zatim se izreže u ploške. 113. PITA OD BADEMA. Masleno tijesto pod br. 105 4 žutanjka 18 dkg šećera korice od limune 16 dkg badema ruma 4 bjelanjka snijeg 1 jaje za mazati 3 dkg šećera za posipanje Pravi se isto kao pita od oraha, samo se mjesto oraha uzmu bademi, a mogu se uzeti i lješnjaci. 114. DIOŠ PITA. 5 žutanjka 15 dkg šećera 1 tablica čokolade 10 dkg brašna 5 bjelanjka snijeg Nadjev: 10 dkg maslaca 15 dkg šećera 15 dkg oraha ½ dl mlijeka 3 dkg šećera za posipanje Žutanjci i šećer se dobro miješaju. Poslije se doda ribana čokolada, brašno i snijeg. Ta smjesa se metne na dobro namazanu tepsiju neka se peče. Kad je pečena, razreže se na pol i nadjene slijedećim nadjevom: Orasi se očiste, samelju i poliju mlijekom. Medjutim se maslac sa šećerom dobro miješa i dodaju se orasi. Pita se izreže u četvorine i posipa šećerom. 115. PITA OD MARELICA. Masleno tijesto pod br. 105 1 kg marelica 40 dkg šećera malo ruma Marelice se raspolove, operu, pomiješaju sa šećerom i rumom i puste nekoliko sati stajati. Poslije se stave na masleno tijesto kao kod svake pite i posipaju još šećerom ako su kisele, stave se od maslenog tijesta odozgo rešetke i dade se peći. Dalje kao kod svake pite. 116. PITA OD RIBIZLA. Masleno tijesto pod br. 105 ½ kg ribizla 10 dkg šećera 1 dl vode 3 bjelanjka 8 dkg šećera
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |