Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page sljedećih

-- 155 --

Od brašna, žutanjka, kvasa od 2 dkg pjenice i mlijeka napravi se tijesto za savijaču i mijesi, dok je glatko. Poslije se izvalja u veliku četvorinu i na nju se namaže ostrugano i sa brašnom izradjeno salo. Tijesto se sada slaže i valja kao lisnato tijesto pod br. 95, a dalje se onda postupa kao kod uštipaka od lisnatog tijesta br. 97.

102. PITA OD JABUKA.

Lisnato tijesto pod br. 95

½ kg jabuka

10 dkg šećera

6 dkg groždjica

ruma

vode

limunov sok

Napravi se lisnato tijesto, tanko razvalja, a u sredini tijesta dade se po duljini pruja od slijedećeg nadjeva: Jabuke se ogule, izrežu, te vodom i limunovim sokom, rumom i šećerom pirjaju dok su mekana. Poslije se izmiješaju očišćene groždjice.

Tijesto se sada preklopi s jedne i s druge strane malo preko sredine, namaže jajetom i dade na namočenu tepsiju u pećnicu peći.

Kad je pečeno, izreže se na dugoljaste komade i posipa šećerom. Mogu se i sirove jabuke upotrijebiti za nadjev, samo se moraju tanko rezati, ošećeriti i izmiješati rumom i groždjicama.

103. RUŽICE OD PRHKOG TIJESTA.

15 dkg brašna

15 dkg maslaca

15 dkg sira

10 dkg pekmeza

2 dkg šećera

Od brašna, maslaca i sira umijesi se glatko tijesto i pusti ½ sata počivati. Zatim se razvalja, izreže u četvorine, u sredini svake stranice se tijesto ureže do sredine. Svaka dobivena četvorina preklopi se po diagonali i ovako dobivene oblike dademo na polivenu tepsiju peći. Kad su ružice pečene dade se u sredinu malo pekmeza i posipaju se šećerom.

104. UŠTIPCI OD SIRA.

Učini se isto tijesto kao pod br. 103, razvalja se, izreže u pačetvorine, u koje se stavi pekmez, saviju se i peku kod jake vatre. Kad su uštipci pečeni posipaju se šećerom od vanilije.

105. PITA OD JABUKA.

Masleno tijesto:

15 dkg maslaca

18 dkg brašna

3 dkg šećera

korice od limune

2 žlice vrhnja

1 žlica ruma

soda bicarbona



page sljedećih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara