Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Tijesto se tanko razvuče, namaže snijegom od bjelanjka, posipa šećerom, oguljenim ribanim bademima i savije se. Kuhačom se razdijeli u komade, koji se isprže u vrućoj masti. Od preostalih žutanjaka napravi se preliv od vina i servira k savijači. 95. LISNATO TIJESTO (Butterteig). 20 dkg maslaca 20 dkg brašna sok od limuna sol voda Najprije se napravi tijesto za savijaču, samo nešto tvrdje. Kad je dobro izradjena, razvalja se u pačetvorinu, Lisnato tijesto mora se praviti u hladnoj prostoriji, nikada uz peć ili na suncu. Peče se kod jake vatre, a pećnica se ne smije otvarati, dok se ne digne tijesto. 96. PUNJENI TULJČIĆI (Schaumrollen). 1 jaje za mazanje ¼ l slatkog vrhnja 3 dkg šećera sa vanilijom Razvaljano lisnato tijesto izreže se u 2 i pol cm široke pruje, kojoj se na jednoj strani rub bjelanjkom namaže. Oblik za tuljčiće se umoči u vodu, ocijedi, pa se pruje na nj umotaju. Tuljčići se sa gornje strane namažu jajetom i peku se kod jake vatre. Kad se ohlade, nadjenu se tučenim slatkim vrhnjem, kojega smo ošećerili. Vrhnje se puni u tuljčiće pomoću vrećice. Mjesto vrhnja može se dati ošećereni snijeg od bjelanjka. 97. UŠTIPCI OD LISNATOG TIJESTA. Lisnato tijesto pod br. 95 marmelada od marelica 1 jaje 3 dkg šećera Priredjeno lisnato tijesto razvalja se i izreže ne pretanko u četverokute, zatim se preklopi i metne peći. Kad su 98. PLOŠKE SA KREMOM ( Cremeschnitten). Lisnato tijesto pod br. 95 3 dkg šećera 1 jaje za mazanje
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |