Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Tijesto za savijaču se tanko razvuče, poškropi mašću i polovica se pokrije slijedećim nadjevom: Jabuke se operu, dobro obrišu i izrežu na ribež u rezance. Peče se pol sata, izreže u komade i posipa šećerom. 84. SAVIJAČA OD TREŠANJA. Tijesto za savijaču br. 82 3 dkg masti 1 kg trešanja 5 dkg mrvica 8 dkg šećera mast za mazanje i za tepsiju 3 dkg šećera za posipanje Tanko razvučeno tijesto poškropi se rastopljenom mašću i mrvicama, metne se gore oprane trešnje i šećer. Dalje se postupa kao i kod savijače od jabuka br. 83. Trešnjama se mogu koštice izvaditi. 85. SAVIJAČA OD RABARBARE. Tijesto za savijaču br. 82 8 dkg masti 5 ½ kg rabarbare 12 dkg šećera 3 dkg groždjica 3 dkg maslaca za mazanje i tepsiju 3 dkg šećera za posipati Tijesto za savijaču br. 82 tanko se razvuče i poškropi mašću, na kojoj se ispržile mrvice. Rabarbara se oguli, izreže u 1 cm debele ploške, te se posipa po tijestu sa šećerom. Zatim se posipaju očišćene groždjice. Tijesto se savije, metne na namazanu tepsiju, namaže mašću i dade peći. Poslije se peče u pećnici, zatim se izreže, i posipa šećerom. 86. SAVIJAČA OD GROŽDJA. Tijesto za savijaču br. 82 8 dkg maslaca 3 dkg mrvica 1 kg groždja 15 dkg šećera 3 dkg šećera za posipati Na tanko razvučeno tijesto, dadu se na masti ispržene mrvice, oprane bobe od groždja i šećer. Tijesto se savije, namaže, dade u tepsiju peći. Pečeno se izreže i posipa šećerom.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |