Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
87. SAVIJAČA OD VRHNJA. Tijesto za savijaču br. 82 6 dkg maslaca 2 žutanjka 5 dkg šećera korica od limuna 1 žemlja 2 dl 2 bjelanjka snijeg 3 dkg masti 3 dkg šećera za posipanje Tanko razvučeno tijesto namaže se do polovice slijedećim nadjevom: Maslac, šećer i žutanjci se miješaju dok je pjenasto, poslije se doda fino kosane korice od limune, razmočena i pasirana žemlja, vrhnja i snijeg. Na nadjev posipaju se očišćene groždjice. Tijesto se savije, složi na namazanu tepsiju, namaže se mašću ili maslacem i dade se peći. Kad je pečeno, izreže se i posipa šećerom. 88. SAVIJAČA OD SIRA. Tijesto za savijaču br. 82 6 dkg maslaca 4 dkg šećera 2 žutanjka 20 dkg sira ⅛ 1 vrhnja korice od limune 2 bjelanjka snijeg 5 dkg grožđica 3 dkg masti 3 dkg šećera Tijesto za savijaču pod br. 82 se tanko razvuče i namaže slijedećim nadjevom: Maslac, šećer i žutanjci se dobro miješaju. Poslije se doda pasirani sir, vrhnje, fino kosana korica od limune i snijeg. Na nadjev se posipaju groždjice, tijesto se savije, dade u namazanu tepsiju, namaže se mašću i metne se peći. Kad je pečeno, izreže se na komade i posipa šećerom. 89. SAVIJAČA OD ŠLJIVA. Tijesto za savijaču br. 82 1 kg šljiva 5 dkg šećera cimeta 5 dkg mrvica 3 dkg masti 3 dkg šećera Pravi se kao i ostale savijače, samo se šljive operu, izvade se koštice i razdijele u 4 dijela. Mjesto mrvica mogu se staviti bademi ili orasi. 90. SAVIJAČA OD ČOKOLADE. Tijesto za savijaču br. 82 6 dkg maslaca 8 dkg šećera 4 žutanjka 8 dkg čokolade 10 dkg badema 4 bjelanjka snijeg
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |