Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
69. PUDING OD KAVE. 5 dkg maslaca 4 žutanjka 8 dkg šećera 2 žemlje 4 žlice jake crne kave 4 bjelanjka snijeg Maslac, žutanjci i šećer se dobro miješa. Medjutim se žemlje namoče, voda se istisne i dodaju se u miješano. Dolije se crna kava i doda snijeg. Puding se kuha 1 sat u pari i servira prelivom od mlijeka (vidi broj 74). 70. PUDING U UBRUSU. 2 žemlje 4 žutanjka 10 dkg šećera 5 dkg groždjica 8 dkg badema 4 bjelanjka 5 dkg badema za nakit Žemlje se izrežu u kockice i stave u mlijeko. Medjutim se žutanjci miješaju sa šećerom dodaju se groždjice, samljeveni bademi namočene žemlje i snijeg. Ta masa se dade u nakvašeni iscijedjeni ubrus, zaveže se i kuha 1 sat u pari. Kuhani puding izvadi se iz vode, istrese iz ubrusa i nabode oguljenim na dugo rezanim bademima. 71. PUDING OD ČOKOLADE. ½ l mlijeka 8 dkg maslaca 12 dkg brašna 12 dkg čokolade 6 žutanjaka 10 dkg šećera 6 bjelanjaka snijeg U kipuće mlijeko dade se maslac, ribana čokolada i ukuha se brašno. To se tako dugo miješa na vatri dok se od žlice ljušti. Kad se masa ohladi, dodaju se pomalo žutanjci, snijeg od bjelanjka i šećer. Oblik od pudinga se namaže i posipa mrvicama, stavi se u njega masa i kuha u pari 1 sat. Servira se prelivom od bjelanjka (vidi br. 79). 72. PUDING OD KOSTANJA. 5 žutanjaka 20 dkg šećera 20 dkg koštanja pasiranih (35 dkg u lupini) 5 dkg čokolade 5 bjelanjaka snijeg U čvrsti snijeg dade se šećer, žutanjci, rastopljena čokolada i pasirani kostanji. Ta masa se dade u namazani i posipani oblik i kuha 1 sat u pari. Servira se tučenim slatkim vrhnjem.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |