Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
65. PUDING OD LIMUNE. 2 dkg maslaca 4 žutanjka 20 dkg šećera sok od limuna korice od pol limuna 4 bjelanjka 8 dkg brašna 3 dkg groždjica Maslac, žutanjci i šećer se miješaju dok je pjenasto. Poslije se doda sok od limuna, fino kosane korice, snijeg, brašno i očišćene groždjice. Ta masa se dade u namazani i posipani oblik i kuha ¾ sata. Servira se prelivom (chaudeau-om) od punča.
14 dkg maslaca 2 jaja 10 dkg groždjica 10 dkg citronata kosane korice od limuna 2 žutanjka 7 dkg šećera 2 žlice ruma 10 dkg brašna 1/16 l ruma U dobro izmiješani maslac metne se šećer, jaja, žutanjci i miješa se dalje, dok je pjenasto. Poslije se dodaju očišćene groždjice, izrezani citronat, kosane korice od limuna, rum i brašno. Ta masa se stavi u namazani i posipni oblik i kuha se 1 sat u pari. Poslije se izvadi, polije rumom, potpali i goruće nosi na stol. Može se k tomu servirati preliv. 67. PUDING OD BADEMA. 5 žutanjka 15 dkg šećera 10 dkg badema 5 dkg mrvica 3 žlice ruma snijeg Žutanjci i šećer se dobro miješaju, poslije se dodaju bademi, mrvice, rum i snijeg. Masa se stavi u namazani i posipani oblik i kuha u pari ½ sata. Servira se sa prelivom od narandža. 68. PUDING OD NARANDŽE. 7 dkg maslaca 4 žutanjka 4 bjelanjka korica od narandže sok od narandže 6 dkg mrvica Maslac, šećer i žutanjci dugo se miješaju. Poslije se doda fino kosana korica od 1 narandže isto i sok, zatim mrvice i oguljeni i samljeveni bademi te na koncu snijeg od bjelanjka. Kuha se u pari ¾ sata. Servira se prelivom od punča.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |