Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
61. ŽLIČNJACI OD SNIJEGA S VINOM. 1 l vode 5 bjelanjka 5 žutanjka 15 dkg šećera ¼ l vina ½ l vode 1 žličica brašna Od bjelanjka tuče se čvrsti snijeg i naprave žličnjaci, koji se ukuhaju u vodi. Medjutim se žutanjci miješaju sa šećerom, doda se bijelo vino i voda, žličica brašna i sve se tuče Žličnjaci se slože u zdjelu i preliju kremom od vina. 62. SALZBURŠKI ŽLIČNJACI. 7 dkg maslaca 4 žutanjka 5 dkg šećera 4 dkg brašna 4 bjelanjka snijeg ¾ l mlijeka Maslac, šećer i žutanjci se dobro miješaju. Poslije se doda brašno i snijeg. Od te mase prave se žličnjaci i stavljaju u šerpinju, u kojoj vrije ¾ l mlijeka. Šerpinja sa žličnjacima stavi se u pećnicu i peče dok je svjetlo žuto. Poslije se žličnjaci izvade na zdjelu i posipaju šećerom. Bolje je, ako se žličnjaci stave odmah u zdjelu, koja odolijeva vatri, i u istoj zdjeli serviraju. 63. CRNAC U KOŠULJI. 8 dkg maslaca 4 žutanjka 8 dkg šećera 2 tablice čokolade 4 bjelanjka snijeg 6 dkg badema mast i mrvice za oblik šećer ¼ l slatkog vrhnja Maslac, žutanjci i šećer se dobro miješa, poslije se doda ribana čokolada i bademi, te napokon snijeg. Ta masa se dade u namazani i posipani oblik za puding i kuha ¾ sata u pari. Poslije se izvadi i nakiti tučenim slatkim vrhnjem. 64. PUDING OD ORAHA. 4 bjelanjka 10 dkg šećera 5 dkg samljevenih oraha mast i mrvice za tepsiju U čvrsti snijeg od 4 bjelanjka metne se šećer i samljeveni orasi. Ta masa dade se u namazani i posipani oblik za puding i kuha u pari ½ sata. Mjesto oraha mogu se uzeti bademi ili lješnjaci. Puding se polije preliven (chaudeau) od vina (vidi br. 75).
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |