Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
10 minuta, izvade i poliju maslacem ili mašću, na kojoj su se ispržile mrvice. Ako je tijesto pretvrdo, doda se malo kiselog vrhnja. 55. ŠTRUKLJI. 30 dkg brašna sol mlaka voda 1 žlica ulja 6 dkg masti 4 dkg mrvica Nadjev: 3 dkg masti 2 žutanjka ¼ kg sira ¼ dl vrhnja 2 bjelanjka snijeg Napravi se tijesto za savijaču (vidi br. 82), razvuče nadjene do 56. RIŽA NA MLIJEKU SA ČOKOLADOM. 1 ¼ l mlijeka 15 dkg riže 4 dkg šećera 1 pločica čokolade Riža se prebere, očisti, opere i metne u kipuće mlijeko sa šećerom da se kuha. Miješa se, da ne zagori i kuha dok je mekana. Kad se metne u zdjelu, posipa se ribanom čokoladom. Isto se tako priredi krupica na mlijeku, pa se na 1 l mlijeka računa 10 dkg krupice. 57. HLADNA KREMA OD KRUPICE. ½ l mlijeka 4 dkg šećera 6 dkg krupice korice od limuna 2 žutanjka malo mlijeka 2 bjelanjka U mlijeko se doda šećer i fino kosana korica od limuna. Kad mlijeko zavrije, ukuha se krupica i neprestano miješa dok se zgusne. U još toplu kašu umiješaju se 2 žutanjka, koja su se sa malo mlakog mlijeka razmutila. Na koncu se doda čvrsti snijeg od 2 bjelanjka. Masa se dade u čaše, koje se stave na led. Odozgo na kremu mogu se staviti kapice od
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |