Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
stolnjaku 1 sat, dok se dignu i peku se u vrućoj masti. Uštipci su jednostavni, t. j. nisu nadjeveni marmeladom, već se marmelada posebno servira. 30. BISQUIT-POKLADNICE. 7 dkg maslaca 6 žutanjka 1 dl mlijeka 30 dkg brašna sol 5 dkg šećera 1 žlica ruma korica od limune Kvas: 3 dkg pjenice 10 dkg brašna 1 dkg šećera ½ dl mlijeka ½ kg masti pekmez 5 dkg šećera za posipati Maslac, šećer i žutanjci se miješaju, dok je dobro pjenasto. Medjutim se pristavi kvas i pusti da se digne. Kad je dignut, doda se u izmiješano sa brašnom i rumom. Tijesto se soli, dobro tuče i pusti 1 sat da se diže. Dalje se postupa kao i kod pokladnica pod br. 28. 31. BAVARSKI KOLAČI. 20 dkg brašna sol 1 dl mlijeka 2 žutanjka 1 dkg šećera 2 dkg maslaca 1 dkg pjenice ¼ kg masti 2 dkg šećera za posipati slatko od trešanja Najprije se pristavi kvas od pjenice, par žlica mlijeka i malo brašna i pusti dizati. Kad je kvas dignut, doda se u osoljeno brašno mlačno mlijeko, maslac, šećer i žutanjke. Tijesto se dobro tuče i pusti dizati. Poslije se razvalja prst debelo, izrežu se uštipci, puste dizati. Kad su dosta dignuti, napravi se utegom udubina i dadu se u vruću mast peći. Kod pečenja postupa se kao i kod pokladnica. U udubinu stavi se malo slatkog od trešanja (Kirschenfleisch), a kolači se posipaju šećerom. 32. PEČENI MIŠIĆI. 30 dkg brašna sol ½ dl mlijeka 3 dkg šećera 3 žutanjka 6 dkg maslaca 1 ½ dkg pjenice 1 žlica ruma ½ kg masti šećer za posipanje sok od malina
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |