Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
  Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa   English
   naslovnica |  Riznica |  dokumentacija |   
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
page prethodnih

-- 134 --

Tijesto se sada savije, reže u 6 cm duge komade, koji se namažu rastopljenim maslacem, postave na prerez, dadu u tepsiju i puste pol sata dizati. Zatim se stave peći.

25. TIROLSKA SAVIJAČA.

20 dkg brašna

5 dkg maslaca

1 dl mlijeka

1 žutanjak

2 dkg šećera

sol

20 dkg pekmeza

10 dkg groždjica

10 dkg badema

2 dkg maslaca za mazanje

1 jaje

1 ½ dkg pjenice

Od brašna, maslaca, mlijeka, žutanjka, šećera, soli i kvasa napravi se tijesto i pusti dizati. Kad je dignuto, razvalja se, namaže se pekmezom, posipa sa groždjicama i puni rezanim bademima. Tijesto se savije i dade na namazanu tepsiju da se digne. Sada se namaže maslacem i jajem i dade peći.

26. POGAČICE OD ČVARAKA.

50 dkg brašna

50 dkg čvaraka

3 žutanjka

3 žlice ruma

4 žlice kiselog vrhnja

2 dkg pjenice

⅛ l mlijeka

jaje za namazati

sol i papar

Fino kosani čvarci, brašno, žutanjci, vrhnje, rum, sol, pjenica i mlako mlijeko, izradi se na daski, razvalja, složi i pusti da se diže ½ sata. Sada se razvalja 2 cm debelo, režu se uštipci, puste opet dizati, ukrase nožem, namažu jajetom i dadu peći.

27. FINE POGAČICE OD ČVARAKA.

30 dkg brašna

30 dkg čvaraka

2 žutanjka

5 dkg šećera

malo soli

vino i papar

Od brašna, žutanjka, šećera, soli i vina umijesi se tijesto kao za listnato tijesto. Kad je dobro izrađeno pusti se malo stajati. Međutim se čvarci protjeraju kroz stroj, popapre i podijele u 3 dijela. Tijesto se razvalja, namaže jednom trećinom čvaraka, preklopi i pusti četvrt sata počivati. Zatim se opet razvalja, opet namaže drugim dijelom čvaraka, opet preklopi i pusti stajati. Tako se učini i treći put. Sada se razvalja, izrežu se uštipci i stave u vruću pećnicu peći. Pećnica se ne smije otvarati dok se pogačice nisu uzdigle.

page prethodnih


Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].

© 2006-2009 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Powered by PhiloLogic
i doprinosi D. Ćavara