Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
Tijesto se sada savije, reže u 6 cm duge komade, koji se namažu rastopljenim maslacem, postave na prerez, dadu u tepsiju i puste pol sata dizati. Zatim se stave peći. 25. TIROLSKA SAVIJAČA. 20 dkg brašna 5 dkg maslaca 1 dl mlijeka 1 2 dkg šećera sol 20 dkg pekmeza 10 dkg groždjica 10 dkg badema 2 dkg maslaca za mazanje 1 jaje 1 ½ dkg pjenice Od brašna, maslaca, mlijeka, žutanjka, šećera, soli i kvasa napravi se tijesto i pusti dizati. Kad je dignuto, razvalja se, namaže se pekmezom, posipa sa groždjicama i puni rezanim bademima. Tijesto se savije i dade na namazanu tepsiju da se digne. Sada se namaže maslacem i jajem i dade peći. 26. POGAČICE OD ČVARAKA. 50 dkg brašna 50 dkg čvaraka 3 žutanjka 3 žlice ruma 4 žlice kiselog vrhnja 2 dkg pjenice ⅛ l mlijeka jaje za namazati sol i papar Fino kosani čvarci, brašno, žutanjci, vrhnje, rum, sol, pjenica i mlako mlijeko, izradi se na daski, razvalja, složi i pusti da se diže ½ sata. Sada se razvalja 2 cm debelo, režu se uštipci, puste opet dizati, ukrase nožem, namažu jajetom i dadu peći. 27. FINE POGAČICE OD ČVARAKA. 30 dkg brašna 30 dkg čvaraka 2 žutanjka 5 dkg šećera malo soli vino i papar Od brašna, žutanjka, šećera, soli i vina umijesi se tijesto kao za listnato tijesto. Kad je dobro izrađeno pusti se malo stajati. Međutim se čvarci protjeraju kroz stroj, popapre i podijele u 3 dijela. Tijesto se razvalja, namaže jednom trećinom čvaraka, preklopi i pusti četvrt sata počivati. Zatim se opet razvalja, opet namaže drugim dijelom čvaraka, opet preklopi i pusti stajati. Tako se učini i treći put. Sada se razvalja, izrežu se uštipci i stave u vruću pećnicu peći. Pećnica se ne smije otvarati dok se pogačice nisu uzdigle.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |