Dobro došli na stranice Hrvatskoga jezičnog korpusa |
naslovnica | Riznica | dokumentacija | |
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica].
22. ROŠČIĆI BEZ JAJA. 20 dkg brašna 10 dkg maslaca 1 ½ dkg pjenice 2 dkg šećera 3 žlice mlijeka korice od limune 10 dkg pekmeza U brašno se drobi maslac, doda šećer, u mlijeku razmočena pjenica i fino kosana korica od limune. To se dobro mijesi, razdijeli u male kuglice i pusti da se diže. Kuglice se razvaljuju, u sredinu se metne malo pekmeza, saviju u roščić i dadu na namazanu tepsiju neka se peče. Dok su još vrući, posipaju se šećerom od vanilije. 23. UŠTIPCI SA CIMETOM. 15 dkg brašna 9 dkg maslaca 1 žutanjak 5 dkg šećera 1 žlica kiselog vrhnja 1 dkg pjenice malo mlijeka cimet šećer 3 dkg maslaca bjelanjak kristalni šećer 5 dkg kosanih badema U brašno se izdrobi maslac, doda se 1 žutanjak, šećer, kiselo vrhnje i u mlijeku razmućena pjenica. Kad je tijesto glatko izmiješano, razvalja se, preklopi i pusti da se diže. Poslije se tanko razvalja, namaže rastopljenim maslacem, posipa cimetom i šećerom, reže u 2 cm široko pruje i savije. Gornji dio umoči se u bjelanjak, kristalni šećer i oguljeno kosane mandule. Uštipci se slože na namazanu tepsiju, gdje se peku. 24. OSJA GNIJEZDA. 4 dkg maslaca 1 žutanjak 1 jaje 5 dkg šećera korica od limuna 1 dl mlijeka 20 dkg brašna 1 dkg pjenice sol Nadjev: 1 tablica čokolade 5 dkg badema 5 dkg citronata 5 dkg groždjica 5 dkg maslaca cimeta Maslac, šećer, žutanjak i jaje se miješa dok je pjenasto. Poslije se doda korica od limuna, malo soli, mlako mlijeko, brašno i kvas od 1 dkg pjenice. Tijesto se dobro tuče, razvalja, posipa oguljenim kosanim bademima, kosanim citronatom, očišćenim groždjicama i posipa cimetom. Može se dodati 1 tablica kosane čokolade.
Mira Vučetić [1935], Kuharica zagrebačke domaćinske škole (Vlastita naklada, Zagreb), 228 pp. [broj pojavnica] [Vucetic_Kuharica]. |